zadanko
Ulf: Ze zbioru licz 1,2,3,...,10 losujemy bez zwracania dwie i od pierwszej odejmujemy drugą. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że otrzymana różnica jest większa od 2.
| | 17 | | 14 | |
Wychodzi mi P(A)= |
| , ale poprawna odpowiedź to |
| . |
| | 50 | | 45 | |
17 lis 14:57
Mateusz: Podpowiedz parę liczb mozemy wylosować na 90 sposobów poniewaz kolejnosc jest wazna bo od niej
zalezy wynik odejmowania
17 lis 15:25
magda: | | 10! | | 10! | |
Ω=V210= |
| = |
| =90 |
| | (10−2)! | | 8! | |
możliwości wylosowania pierwszej to 10, a drugiej to 9
jeżeli pierwszą liczbą będzie 1 to różnica będzie ujemna
jeżeli pierwszą liczbą będzie 2 to różnica będzie ujemna z wyjątkiem (2,1)−różnica będzie 1
(2,2)−różnica 0
jeżeli pierwszą liczbą będzie 3 to różnica będzie ujemna z wyjątkiem (3,1)−różnica 2
(3,2)−różnica 1 (3,3)− różnica 0
jeżeli pierwszą liczbą będzie 4 to różnica będzie ujemna z wyjątkiem (4,1)−różnica 3
(4,2)−różnica 2 (4,3)−różnica 1 (4,4)−różnica 0
itp. wypisuj sobie te przypadki
17 lis 15:34