prawdopodobieństwo
Eta: zadania dla
Godzia
1/ Igor układa klocki z literami : M,M,A,A,N,O tworząc wyraz sześcioliterowy
Oblicz prawdopodobieństwo,żze ułożzy wyraz
MAMONA
2/ oblicz prawdopodobieństwo,że przestawiając cyfry w liczbie: 24356456
uzyskamy liczbę będącą wielokrotnością 5−tki
3/ Cztery płatki śniegu: 2 brudne i 2 czyste, wirują chaotycznie, opadając na ziemię.
Oblicz prawdopodobieństwo,że najwczesniej spadną dwa czyste
zakładając,że płatki nie spadają jednoczesnie.
17 lis 00:48
Godzio:
Trochę za wcześnie

ale spróbuję
17 lis 00:49
Eta:
17 lis 00:50
Eta:
Chyba za późno,bo już jest po północy
17 lis 00:51
Godzio:
Zapewne źle to robię bo nie wiem jak zapisać wyrazy które mogą się powtórzyć ze względu na to
że M i A się powtarza
Ale bym zrobił to tak:
|Ω| = 4! * 6 = 144
|A| = 1
| | 1 | |
P(A) = |
|  ? |
| | 144 | |
17 lis 00:55
Eta:
| | n! | |
|Ω|= Pn( k1, k2, k3) = |
|
|
| | k1!*k2!*k3! | |
P
n(k
1,k
2,k
3) −−−−−− permutacje n −elem. z k
1, k
2, k
3 powtórzeniami
17 lis 00:59
Godzio: 24356456
wszystkich przestawień jest 8!
Interesujące nas są:
.....5 a że mamy 2 piątki to:
|A| = 7! * 2
To chyba nie jest możliwe
17 lis 00:59
Godzio:
| | 6! | | 2 * 3 * 4 * 5 * 6 | |
P6(2,2,1,1) = |
| = |
| = 180 |
| | 2! * 2! | | 4 | |
17 lis 01:01
Robek: MAMONA
M
1A
1M
2ONA
2
6!=720
720:4=180
17 lis 01:01
Godzio:
| | 3 | |
3. najpierw zapytam o wynik bo nie chce już się bardziej kompromitować, wyjdzie |
|  ? |
| | 8 | |
17 lis 01:05
Eta:
1/ i 2/ ok .
17 lis 01:14
Godzio:
2.

3. Prawdopodobieństwo że spadnie jeden czysty jest:
Prawdopodobieństwo że spadnie kolejny jeden czysty jest
Tak jak na to patrzę + materiał z działu prawdopodobieństwo to tutaj jest "niezależność
zdarzeń" i to by było:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A ∩ B) = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
Dobrze rozumuję ?
17 lis 01:18
Eta:
i
17 lis 01:21
Godzio: ufff

czyli coś skumałem
17 lis 01:22
Eta:
17 lis 01:22
Eta:
To narazie "rozgrzewka"

od jutra zaczną się "schodki"

Idę teraz do spania , dobranoc
17 lis 01:24
17 lis 01:25