Jak zapisać to w postaci iloczynu?
Julka: Jak zapisać to w postaci iloczynu?
x2 − 5x4 =
17 lis 22:41
Godzio:
x2(1 − 5x2) = x2(1 − √5x)(1 + √5x)
17 lis 22:42
Julka: skąd tam wziąłeś 1?
17 lis 22:43
Julka: Jak mam
27c6 − 1 =
to mam to rozpisać ( 33)6 − 1? o.O
17 lis 22:45
Godzio: wyłączyłem x2 przed nawias
17 lis 22:45
Godzio: tak, ze wzoru na sześcian
17 lis 22:45
Julka: tutaj mam wyłączyć c4 przed nawias?
17 lis 22:46
Julka: to będzie (318 − 1)
17 lis 22:47
Julka: * 318
17 lis 22:48
Julka: tam będzie
c3 ( 33 c3 − 1 ) ( 33 c3 + 1 )
17 lis 22:49
Julka: ?
17 lis 22:49
Julka: Jak to rozpisać? :<
znalazłam wzór na różnice sześcianów , .
nie wiem jak to 27 c6 rozpisać −,− : C
17 lis 22:52
Julka: Zaczynam rozumieć , i mam pytanie.
27c6 = (33c)3
i jak mamy wzór ( an)n −a
to to się równa a ?
czyli wychodziłoby 3c?
17 lis 23:02
Julka: mógłby mi ktoś tylko na to odpisać czy dobrze myślę. : )
17 lis 23:03