) z tymi dwoma zadaniami z fizyki:
1)Oblicz, jak długo będzie spadał kamyk z budynku o wysokości 10m. Zakładamy, że ruch kamyka
jest jednostajnie przyśpieszony z przyśpieszeniem równym 10m/s2.
próbowałam je rozwiązać i oto co mi wyszło:
Dane:s− 10m, a− 10m/s2
Szukane: T=?
s=1/2a*t2 po przekształceniu wzoru −−−>t=√s/1/2a
t=√10m/1/2*10m/s2
t=√10m/5m/s2
t=√2s2
t=2s
Czy to jest dobrze? Bo nie jestem pewna dwóch ostatnich linijek obliczeń.
2) Samochód rusza ze skrzyżowania z przyspieszeniem o wartości 3m/s2. Oblicz, jak długo może
trwać taki ruch przyśpieszony, jeśli na tej drodze obowiązuje ograniczenie prędkości do 50
km/h.
Oblicz drogę przebytą przez samochód do chwili osiągnięcia tej wartości prędkości.
A tego już nie jestem w stanie ruszyć.
| at2 | 2s | |||
na pewno zle ze wzoru S= | t wynie3sie t = √ | |||
| 2 | a |
tzn. możemy oboje zrobić i się sprawdzi
| km | 500 | m | |||
50 | = | ||||
| h | 36 | s |
| ΔV |
| 500 | ||||||||||
Δt= | = | = | s | |||||||||
| a | 3 | 108 |
| 1 | 1 | 250000 | ||||
Teraz s= | at2= | 3* | ≈ około 32,1m | |||
| 2 | 2 | 108*108 |
| 125 | m | |||
v=50km/h= | ||||
| 9 | s |
| m | ||
a=3 | ||
| s2 |
| Δv | ||
a= | ||
| Δt |
| Δv | ||
Δt= | ||
| a |
| 125 | m | 1 | s2 | 125 | ||||||||||||||
t= | = | * | = | s | |||||||||||||||
| 9 | s | 3 | m | 27 |
| at2 |
| 15625 | 1 | 15625 | |||||||||||||||||||||
s= | = | = | m* | = | m | ||||||||||||||||||||
| 2 | 2 | 243 | 2 | 486 |
