dziedzna???
Karolcia: y=√2+log 13(2−x) + 1(x−3)
17 lis 15:35
nikka: a może spróbujesz sama?
17 lis 15:38
nikka:
17 lis 15:38
Karolcia: nie wiem jak mam sie za to zabrać.... dopiero sie tego ucze... lepiej mi jest jak ktoś mnie
naprowadzi:(
17 lis 15:41
nikka: popatrz na funkcję , pierwsza część to pierwiastek kwadratowy który jest określony dla liczb ≥0
, ponadto pod pierwiastkiem mamy logarytm − z def. liczba logarytmowana musi być > 0, druga
część to ułamek − mianownik musi być różny od zera ...
D: 2+log13(2−x) ≥ 0 i 2−x > 0 i x − 3 ≠ 0
by the way − dobrze przepisałaś ułamek (po co ten nawias) ?
17 lis 15:46
Karolcia: tak jest ten nawias... kurcze teraz nie wiem jak rozwiązać ta nierównośc z log:(
17 lis 15:51
nikka: a nie ma za nim potęgi?
17 lis 15:51
Karolcia: nie ma... bede musiała potem to sprawdzic
17 lis 15:53
Karolcia: 2+log13(2−x) ≥ 0 jak to rozwiązac
17 lis 15:56
nikka: log
13(2−x) ≥ −2
| | 1 | | 1 | |
−2 = − log13( |
| )2 = log13( |
| )−2= log1332 = |
| | 3 | | 3 | |
log
139
log
13(2−x) ≥ log
139
...
17 lis 15:59