dziedzina funkcji
Marzena90: 1. Wyznacz dziedzinę funkcji
| | 1 | | 1 | |
a) f(x)= |
| − |
| |
| | 2x−3 | | 6x2−3x−9 | |
| | 1−x3 | |
c) f(x)= √4x−x3 − |
| |
| | √3−x2 | |
17 lis 14:32
Marzena90: Może mi ktoś pomóc rozwiązać te zadanie?
17 lis 14:59
nikka: a)
D: 2x−3 ≠ 0 i 6x2 − 3x −9 ≠0
b)
D: x2 − 7 > 0
c)
D: 4x−x3 ≥ 0 i 3−x2 > 0
17 lis 15:17
Marzena90: dzięki, a może ktoś rozwiązać i zapisać jak to się rozwiązuje.
17 lis 16:47
Marzena90: rozwiaze ktos
17 lis 20:18
Zakłopotany: a) Dostajesz proste równanie 2x−3≠0 i 6x2 − 3x − 9. Drugi człon to wzór skróconego mnożenia
(a+b)2.
17 lis 20:28
Marzena90: no tak, a z tymi dwoma to co zrobic?
17 lis 20:30
Zakłopotany: Myślałem, że tam jest plus.
6x2 − 3x − 9 zapisujesz jako sumę (różnicę) liczb z x'em występujących w równaniu
6x2 − 3x − 9 = 6x2 + 6x − 9x − 9 = 6x(x+1) − 9(x+1) = (x+1)(6x−9) = ......
17 lis 20:30
Marzena90: zrobisz zakłopotany
17 lis 20:40
Zakłopotany: (x+1)(6x−8)≠0, tak więc dostajesz dwa rozwiązania do których dojdziesz sama
17 lis 20:56
Marzena90: no dzięki i za to
17 lis 21:04