wielomiany
MARTA:
Pomóżcie... ; /
1. Dla jakich wartości k wielomian f(x)=x(1−4x2)+3(4x−1) i g(x)=−4x3+kx2+(13+k)x−3 są równe?
2. Sprawdź czy dwumian x+1 może wystąpić w rozkładzie na czynniki wielomianu x3+12x2+12x+11
Będę ogromnie wdzięczna ; )
17 lis 17:25
M4ciek:
2. Policz takie cos:
W(−1) = 0
17 lis 17:29
M4ciek: 1.
Przyrownaj f(x) i g(x) i wylicz k
17 lis 17:30
nikka: Zad. 1 Dwa wielomiany są równe gdy są tego samego stopnia i współczynniki przy odpowiednich
potęgach są takie same.
F(x) = x − 4x3 + 12x − 3 = −4x3 + 13x − 3
G(x) = −4x3 + kx2 + (13+k)x − 3
Oba wielomiany są tego samego stopnia − trzeciego.
Teraz porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach:
k = ...
17 lis 17:32
MARTA: no właśnie w 1 tak wyliczyłam i wyszło mi tak:
f(x)=x−4x3+12x−3
g(x)=−4x3+kx2−13x+kx−39−3k
i co dalej ?
Jaki układ ułożyć?
17 lis 17:33
M4ciek: Zbyt doslownie to napisalem

Zobacz jak Ci to
Nikka zapisala
17 lis 17:34
MARTA: no właśnie i co teraz ? nie wiem jak to ułożyć .. ; /
17 lis 17:36
M4ciek: No to przeczytaj z 5 razy co Ci napisala Nikka w pierwszym zdaniu.
17 lis 17:36
nikka: nie zrobiłaś redukcji wyrazów podobnych w f(x) ... w g niepotrzebnie wymnażałaś nawias i coś
namieszałaś chyba, że tam powinno być (13+k)(x−3)...?
17 lis 17:39
MARTA: aha.
no i jaki ma byc układ ?
nie mam pojecia ...
17 lis 17:41
nikka: najpierw sprawdź czy dobrze przepisałaś w treści zadania wygląd wielomianu g(x) ...
17 lis 17:42
M4ciek: Jest przeciez wszystko ok

Dla k = 0 wielomiany sa rowne
17 lis 17:43
nikka: pod warunkiem, że jest tak jak Marta początkowo zapisała

potem zrobiła mnożenie tak jakby powinno być (13+k)(x−3) i pomyślałam, że może jest coś źle
przepisane...
17 lis 17:45
MARTA: nie jest dobrze przepisane .
Tak M4ciek ma być k=0.... tylko nie wiem jak ; /
17 lis 17:46
nikka: przed x3 mamy w obu przypadkach −4
w f(x) nie ma x2 czyli patrząc na g(x) x2 musi zniknąć czyli k = 0 ,
w f(x) mamy 13 przed x , w g(x) 13+ k czyli
13 = 13 + k → k = 0
wyrazy wolne są takie same
Odp. Dla k = 0 wielomiany f(x) i g(x) są równe.
17 lis 17:48
MARTA: aha ; ] tylko nie rozumiem z tym x2 .. ; /
17 lis 17:51
nikka: f(x) = −4x3 + 0*x2 + 13x − 3
g(x) = −4x3 + kx2 + (13+k)x − 3
( w f nie ma x2 więc wpisujemy sobie 0*x2=0 bo taki zapis nie zmienia nam postaci
wielomianu f)
współczynniki przy odpowiednich potęgach mają być równe :
przy x3 są , przy x2 musi być 0= k , przy x musi być 13 = 13 + k , wyrazy wolne takie
same
17 lis 17:58
xx: ktoś pomoże?
Oblicz pH roztworu buforowego zawierajacego 0,2500 g HCOOH i 0,2500 g HCOOK w 0,5 dm3
17 lis 18:01
ola: Pomocy:(
Sprawdz czy dwumian
x +11 może wystąpic w rozkładzie na czynniki wielomianu x
3+12x
2+12x+11
bede wdzięczna za jakąs pomoc

!
20 wrz 17:17