Troche dawno to miałem w szkole sedniej na studiach twez troche czasu mineło ale spróbuje ci to
na chłopski rozum wyjasnic. Wyobraz sobie ze jest to ciało o masie m zawieszone na
sprężynie(troche dziwna sprężyna ale inaczej nie umiem tu narysowac
) o współczynniku
sprężystosci k i teraz działając siłą F =kx odciągamy ją z położenia równowagi o x jezeli
odciągnięta masa pozostaje w spoczynku to zgodnie z I zasadą dynamiki musi wystąpic druga siła
równoważąca siłę F ma ona zwrot przeciwny do zwrotu siły F na rysunku oznaczona jest ona
wektorem czerwonym jako Fh a więc skoro ma ona zwrot przeciwny do zwrotu siły F to jej
wartosc wynosi Fh=−kx puszcaając kulke siła F zanika i działą tylko siłą Fh a ciało porusza
się ruchem harmonicznym
teraz moge zapisac równanie drugiej zasady dynamiki dla tego ruchu
Fh= mah
tym samym jak widac prztyszpieszenie w tym ruchu zalezy od wychylenia x
| k | ||
mah=−kx wyznaczając przyszpieszenie ah=− | x
| |
| m |
| k | ||
otrzymam ax=−ω2x ale wczesniej wykazalismy ze ah=− | x
| |
| m |
| k | ||
tym samym ω2= | ||
| m |
| 2π | ||
ω= | zatem
| |
| T |
| 4π2 | k | ||
= | |||
| T2 | m |
| m | ||
T = 2π√ | ||
| k |