Dany jest okrąg o równaniu (x-1)^2 +y^2=4. Geometria analityczna
gosieg: Dany jest okrąg o równaniu (x−1)
2 +y
2=4. Wyznacz punkty wpólne okręgu z osiami układu
współrzędnych. Bardzo proszę o pomoc, bo w ogóle nie rozumiem tej geometrii analitycznej
17 lis 18:53
Tomek.Noah: zatem
srodek S(1,0) r=2 Ja to po porstu widze w glowie widze ze okrag ma 4 na oxi OX najlatwiej
wyznaczyc bo y=0 a x=3 v x=−1 zatem dwa puntky juz amsz a co do OSI OY to... algebraicznie
wyglada tak
szukany punkt P
P(0,y) S(1,0)
|SP|=2
17 lis 18:59
gosieg: DZIĘKUJĘ BARDZO
17 lis 19:03