planimetria
werka: Wie ktoś może jak obliczać zadania optymalizacyjne?
Szczytowa ściana strychu ma kształt trójkąta równoramiennego o podstawie 4 m i wysokości 4 m.
W tej ścianie na wysokości 1 m nad powierzchnią stropu architekt zaprojektował okno w kształcie
prostokąta, które ma przepuszczać możliwie najwięcej światła. Podaj wymiary tego okna.
17 lis 21:39
Andrzej!:
Zrób sobie rysunek i zobaczysz, że zachodzi związek:
a + b = 3
Pole jest maksymalne dla kwadratu czyli a=b
stąd a=1,5 m
Pole okna jest S = 2,25 m2
17 lis 21:49
werka:

Zawsze zaczynam od rysunku, w moim zeszycie wygląda to tak. No i nie widze tej zależności..:(
Może źle zrozumiałam treść zadania
17 lis 22:00