...
dili: jeszcze raz prosze o pomoc

rozwiązać nierówność −5x
3+19x
2+38x−40<0
17 lis 22:35
mhm: no męcz się sama z grupowaniem wyrazów, bo się niczego nie nauczysz..
17 lis 23:05
Gustlik: −5x
3+19x
2+38x−40<0 − rozwiążę to z twierdzenia Bezout:
Podzielniki 40:
+−1, +−2, +−4, +−5
+−40, +−20, +−10, +−8
Schemat Hornera:
−5 19 38 −40
1 −5 14 52 12
−1 −5 24 14 −54
2 −5 9 56 72
−2 −5 29 −20 0 ← −2 jest pierwiastkiem
(x+
2)(
−5x2+29x−20)<0
Δ=29
2−4*(−5)(−20)=841−400=441
√Δ=21
| | −29−21 | | −50 | |
x1= |
| = |
| =5
|
| | −10 | | −10 | |
| | −29+21 | | −8 | | 4 | |
x2= |
| = |
| = |
|
|
| | −10 | | −10 | | 5 | |
| | 4 | |
Masz 3 pierwiastki: x=−2, x= |
| , x=5
|
| | 5 | |
Nanieś teraz to na oś i zrób wg wskazówek na stronie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html .
| | 4 | |
Powinna być taka odpowiedź: x€(−2, |
| )U(5, +∞). Napisz, czy uzyskałas taką odpowiedź. |
| | 5 | |
18 lis 01:50
dili: tak dziekuje bardzo
18 lis 07:11