wyznacz asymptoty
Dominika: Aaaa >.< Dwadzieścia zakładek ze stronami z zadaniami, 3 otwarte skrypty w pdfie i dalej nie
kumam. Może ktoś mnie poratuje dwa dni przed kolokwium? D:
Wyznacz asymptoty:
a) f(x) = 1|x|
b) f(x)=x2x2−1
c) f(x)=x31−x2
d) f(x)=x+arctgx
e) f(x)=arcsin*1−x2x−1
f) f(x)=ln(4−x2)
17 lis 18:06
Dominika: ...czyżby chętnych brak?
17 lis 18:18
nikka:
17 lis 18:23
Tomek.Noah: O ile dobrze pamietam zastosuj pochodne
17 lis 18:26
Dominika: Pochodne? Chyba granice...z którymi też moja wiedza...troszkę na bakier xD
17 lis 18:32
Tomek.Noah: No granice
17 lis 18:33
Dominika: No gdybym umiała zastosować granice, to bym nikogo nie pytała raczej
17 lis 18:41
Tomek.Noah: x=x
0
lim f(x)=(+/−)
∞ x=x
0− −asy. p.lew.
x→x
0−
lim f(x)=(+/−)
∞ x=x
0+ as. p praw.
x→x
0+
x=x
0 obu stronna ⇔ x=(x
0− ⋀ x
0+)
ukosna
y=ax+b
| | f(x) | |
R∍a=lim |
| asp. ukosna lew. (w −∞) |
| | x | |
x→−
∞
R∍b=lim [f(x)−ax]
x→−
∞
dla prawostronnej tak samo tylko dla x→+
∞
17 lis 18:42
Dominika: Raczej chodziłoby mi o rozpisanie tego krok po kroku...chociaż tych trzech ostatnich przykładów
17 lis 19:21
Dominika: Bo problem jest w tym, że nie mam odpowiedzi i nie wiem, czy w ogóle dobrze robię D:
17 lis 19:21
dominika: jak miło ze są tu też studenci

Ja niestety nie pomogę ...
17 lis 21:00
Dominika: I nie zdziwiłabym się, gdyby wszyscy z gumedu przed koloskiem xD
17 lis 21:07