wielomiany
KarolaG: Dane są wielomiany:
P (x) = (2x+1)3
R(x) = 4x2 − 1
Q(x) = 8x + a
S(x) = 8x3 + bx
Dla jakich wartości a i b wielomian P(x) +Q(x) −3 R(x) jest równy S(x) ?
17 lis 15:40
mariusz: (2x+1)3+8x+a−3(4x2−1)=...=8x3+14x+4+a i to ma sie rownac S(x)
A(x)8x3+14x+4+a
S(x)8x3+bx
z tego widzimi, ze b=14, wyrazi wolnego w S(x) nie ma, wiec a=−4
17 lis 17:12
mariusz: ale polecam poiczyc samemu to pierwsze dzialanie, bo moglem sie pomylic w rachunkach
17 lis 17:12
KarolaG: Dzięki, pogłówkowałam i też mi tak wyszło
17 lis 18:29