oblicz
halina: zapisz wyrażenie Ix−5I−IxI+2Ix+5I w najprostszej postaci jeśli wiadomo ze XE(0:5)
17 lis 21:49
mariusz: pierwsza wartosc bezwzgledna ujemna, druga dodatnia, trzecia dodatnia
17 lis 21:53
Eta:
wybierz z tego przedziału np; x= 2
jezeli pod modułem otrzymasz liczbę ujemną , to opuszczając moduł
zmieniamy znaki pod
modułem
a jezeli pod modułem otrzymasz liczbę dodatnią, to opuszczając moduł
nie zmieniamy znaków
pod modułem
podaj co otrzymasz, to sprawdzimy
17 lis 21:54
halina: x−5−x+2x+10=x−x+2x+10−5=2x+5 ja tak myśle ale nie wiem czy dobze
17 lis 22:00
mariusz: 5−x−x+2x+5=10
a ja mysle, ze tak
17 lis 22:03
Eta:
nie

w pierwszym zmieniasz znaki , w pozostałych nie
−(x +5) −x +2( x+5)=.......
17 lis 22:04
mariusz: eta, literowka ci sie wkradla
17 lis 22:05
Eta:
Gdzie ta "literówka"? .... bo jej nie widzę
17 lis 22:07
mariusz: znak w pierwszym nawiasie
17 lis 22:08
Eta:
mariusz 
sprawdź swoje mnozenie 2(2x+5)=.......
17 lis 22:09
Eta:
Faakt

dzięki ,
Poprawiam:
−(x−5) −x +2(x+5)= −x +5 −x +2x +10 =
15
17 lis 22:11
halina: a dlaczego zmieniacie znaki
17 lis 22:12
mariusz: racja, ma byc na koncu 2x+10, czyli wynik 15.
ale tez zle przepisany nawias ; p
17 lis 22:12
Eta:
mariusz oczywiście w ostatnim 2( x+5)= 2x +
10
17 lis 22:13
mariusz: Eta, podpisuje sie po ostatnia wersja ; p
halina, czytaj uwaznie 3 post
17 lis 22:13
matematyk: lol wynik 2x+10
4 paź 15:09
oti: −5(0,4√7−1,2√5)
30 wrz 18:28