Udowodnij równość
dmk: Mam takie zadanko, proszę o pomoc, wskazówki.
Chodzi o to żeby zwyczajnie coś podstawić po n ? I napisać L=P ?
E − znak sumy
UDOWODNIJ równość:
n
i=0
wskazówka: Rozważ kolorowanie k spośród n objektów, mając do dyspozycji dwa kolory.
17 lis 11:00
Jack:
masz co udowodnij kombinatorycznie czy zwyczajnie? Jesli zwyczajnie to, rozpisz te sumy a cos
się ładnie skróci.
17 lis 11:01
dmk: Raczej kombinatorycznie
17 lis 11:08
dmk: Jak mniej więcej mam rozpisać sumy, podstawiając pod n np. 3?
17 lis 11:36
Basia:
nie, z definicji
| | (n−i)! | |
= |
| = .... |
| | (k−i)!*(n−i−(k−i))! | |
dokończ i policz iloczyn; napisz co dostałeś
potem podpowiemy co dalej
17 lis 12:04
Basia:
a nie zauważyłam wskazówki, to zrobimy inaczej
17 lis 12:08
Basia:
| | | |
wybieram k spośród n obiektów | możliwości |
| | |
każdemu spośród k obiektów → 1 z dwóch kolorów
k → 2 czyli 2
k
razem:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wybieram spośród n obiektów i≤k, które pomaluję pierwszym kolorem
spośród pozostałych n−i obiektów wybieram k−i, które pomaluję drugim kolorem
razem mam:
a oba sposoby opisują [P[to samo postępowanie] czyli wyniki muszą być równe
17 lis 12:15
dmk: Wielkie dzięki.
17 lis 12:25