problematyczna dziedzina funkcji
nUmer: Hej!
Mam do obliczenia dziedzinę funkcji, która przedstawia się następująco:
f(x) = (log12x−1)32
Próbowałem to rozwiązać następująco:
f(x) = (log12x−1)32=
= √(log12x−1)3
(log12x−1)3>=0|(12)0
12(log12x−1)3=(12)0
(x−1)3=1
i dalej wychodzą mi bzdury ....
Bardzo proszę o pomoc/wskazówkę
17 lis 20:36
Mela gg:7485568: utrudniłeś to sobie. popatrz dokładnie na wzory
17 lis 21:08
Jack:
1. czy to ma wyglądać tak: [log1/2 (x −1) ]3/2? Tzn co dokładnie jest argumentem
logarytmu?
2. Jesli tak jak wyjżej, to log1/2 (x−1)≥0 (potęgę trzecią można sobie darować)
Czyli:
log1/2 (x−1)≥ log1/2 1
x−1≤1
x≤2
17 lis 21:11
nUmer: odpowiedź brzmi D:(0;12)
17 lis 21:15
nUmer: Mela − co masz dokładnie na myśli? − patrzę na te wzory już od 3 dni

Masz na myśli przeniesienie 3 przed logarytm? − nie można ponieważ cały logarytm został
podniesiony do potęgi 3/2 .... no nie mam pomysłu
Nadal proszę o pomoc
17 lis 21:18
Jack:
ehh...
1.
log1/2 x −1 ≥ 0
log1/2 x ≥ 1
log1/2 x≥ log1/2 1/2
x≤1/2
A po drugie arugment logarytmu x>0
Czyli ostatecznie: x∊(0,1/2>
17 lis 21:22
17 lis 21:23
nUmer: Matko jedyna − zgadza się − że sam na to nie wpadłem. Musi być większe lub równe bo to liczba
podpierwiastkowa .... Dzięki wielkie
17 lis 21:24