prosze pomóżcie mi to rozwiazać krok po kroku żebym widziała o co w tym chodzi !
Agulaa: Pochodna funkcji


y=2
tg1x
17 lis 18:34
nikka: próbowałam to policzyć − ciut zagmatwane, posiadasz odpowiedzi?
17 lis 18:35
Agulaa: tak tak
17 lis 18:38
Agulaa: zaraz napisze
17 lis 18:38
think: (2
tg1x)' = 2
tg1x*ln2*(tg
1x)' =
| | 1 | | 1 | |
2tg1x*ln2* |
| *( |
| )' = |
| | cos21x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
2tg1x*ln2* |
| *(− |
| ) |
| | cos21x | | x2 | |
17 lis 18:40
nikka: to nawet wyszło mi tyle samo
17 lis 18:41
think: no to może w takim razie jest poprawna odpowiedź
17 lis 18:43
17 lis 18:43
Agulaa: i jeszcze logarytm jest w odpowiedzi..
17 lis 18:43
Agulaa: no jest dobrze

17 lis 18:44
Agulaa: normalnie nie wierzę
17 lis 18:45
Agulaa: Dziękuje Ci bardzo !
17 lis 18:46
Agulaa: a wiesz może jak policzyć pochodna gdy występują pierwiastki
17 lis 18:47
nikka: Think na pewno
17 lis 18:48
think: a wiesz jak się liczy potęgę:
(xa)' = ...
17 lis 18:50
think: no jak się liczy pochodną z takiej potęgi

a nie potęgę
17 lis 18:53
AS: A może tak?
| | 1 | |
y = 2t gdzie t = tgu gdzie u = |
| |
| | x | |
| | 1 | | −1 | |
y' = 2t*ln2*t'*u' = 2t*ln2* |
| * |
| |
| | cos2u | | x2 | |
Teraz powstawiać podstawienia w właściwe miejsca.
17 lis 18:55