Wyrazenia wymierne
Alex: Jak jest dziedzina tych wyrażen? I dlaczego
x > 0
x + 3 > 0
2x − 3 > 0
2x + 1 > 0
17 lis 21:04
kropka: x>o xε (0;+
∞)
x+3>0
x>−3 xε (−3;+
∞)
2x−3>0
2x>3
x>3/2 xε( 3/2; +
∞)
2x+1>0
2x=−1
x=− 1/2 xε (−1/2 ;+
∞)
x=9/2 => x=9/2
chyba Ci o to chodzi
17 lis 21:08
Alex: kurde skubaniec powiedz jak to zrobiles
17 lis 21:17
Alex: Kropka ja zajrzałem tylko na ten ostatni (−1/2 ;+∞) bo taki jest wynik a widze tego jest więcej
moge ci podać całe zadanie i zrobił byś ?
17 lis 21:20
17 lis 21:22