wykonaj dzialanie
halina: (34*3(−5)*30)2 pod kreską ułamkowa jest 32
17 lis 21:45
werka: to w środku to 3* (−5)?
17 lis 21:48
halina: (3 do potegi 4 pomnożyc 3 do potegi −5 pomnozyc 3do potegi 0 i pod kreska ulamkową 3 do potegi2
17 lis 21:57
Eta:
3
0=1
| | (34−5*1)2 | | (3−1)2 | | 3−2 | |
= |
| = |
| = |
| = 3−2−2=...... |
| | 32 | | 32 | | 32 | |
17 lis 22:01
werka: 34= 32 * 32
32 skrócisz z mianownikiem i zostaje tylko licznik. 32*3−5*30
każda liczba podniesiona do 0 daje 1, więc nie wpywa na wynik. Zostaje 32−5= 33= 27
17 lis 22:05
werka: nigdy nie odświeżam strony przed dodaniem wpisu...

widzę jakąś rozbieżność w wynikach
17 lis 22:07
werka: nie zauważyłam, że to wszystko jest do 2, więc pomyliłam się
17 lis 22:09
Eta:
17 lis 22:26
tusia: co jest pod kreską ułamkową
2 maj 19:03