:)
M4ciek: Sprawdz tozsamosc : sin3x = −4sin
3x + 3sinx .
Skorzystaj ze wzorow: sin2x = 2sinxcosx , cos2x = cos
2x − sin
2x
| | sin2x | |
sin2x = 2sinxcosx ⇒ 2sinx = |
| |
| | cosx | |
cos2x = cos
2x − sin
2x ⇒
sin2x = cos
2x − cos2x
P = −4sinx(
sin2x) +
2sinx + sinx
Na poczatek nic innego nie wymysle i moje pytanie :
Czy podstawiac to ze wzorow co pogrubilem

Czy inna droga prowadzi do rozwiazania
17 lis 19:40
think: −4sin3x + 3sinx = sinx(3 − 4sin2x) = sinx(3(sin2x + cos2x) − 4sin2x) = ...
17 lis 19:44
nikka: sin3x = sin (2x + x ) = sin2x cosx + cos2x sinx = 2sinxcos2x + cos2xsinx − sin3x =
= cos2x (2sinx + sinx) − sin3x = (1−sin2x)*3sinx − sin3x = 3sinx − 3sin3x −
sin3x =
= −4sin3x + 3 sinx
17 lis 19:46
think: ale szczerze mówiąc za wiele sposobów na wykorzystanie wzorów które Ci podano nie widzę... bo
nie wiem co zrobić z tym fantem sin3x np.
17 lis 19:47
Eta:
L= sin(2x+x) = sin2x *cosx+cos2x*sinx= 2sinx*cos2x +(1−2sin2x)*sinx=
= 2sinx(1−sin2x) +sinx −2sin3x= −4sin3x + 3sinx
L=P
17 lis 19:50
think: no dobra

przecież nie napisali, że można skorzystać
tylko z tych wzorów można też z
innych a ja koniecznie chciałam tylko za pomocą tych na podwojony kąt
17 lis 19:53
Eta:

........
17 lis 19:57
M4ciek: Sin(2x+x)..... to sa wzory redukcyjne?
17 lis 19:57
think: dzięki Etunia, ostatnio jestem niedopieszczona należycie, tylko wciąż mi ktoś zwraca uwagę, że
zapomniałam o czymś, albo że zrobiłam coś nie wiadomo po co

także miła odmiana tak dostać
17 lis 19:58
M4ciek: A dobra juz wiem to sa funkcje sumy i roznicy
17 lis 20:00
think: M4ciek tak
sin(α + β) = sinαcosβ + sinβcosα
17 lis 20:01
Eta:
Hehe ..... no to jeszcze Cię rozpieszczę

od
17 lis 20:01
Trajluś:
Można również tak: (wg Moivre)
cos3x +isin3x = (cosx + isinx)3
isin3x = 3cos2x(isinx) −isin3x
sin3x =3sinx(1−sin2x) − sin3x
sin3x = 3sinx − 4sin3x c.n.w.
17 lis 20:07