prosze,pomozcie!!
Łucja102: prosze o pomoc jak wyznaczyc miejsce zerowe?
f(x)= √x−2 *√x−4
f(x)=√(x−1)(x+1)
17 lis 17:37
oliwka: Funkcję przyrównać do zera. Otrzymasz równanie. Podnieś do drugiej potęgi a w ten sposób
zlikwidujesz pierwiastek.
17 lis 18:24
Tomek.Noah: chol chola zycie ne jest takie proste najwazneijsze sa zalzoenia jesli chcesz podniesc do
kwadratu
17 lis 18:24
nikka: 1. f(x) = √x−2*√x−4
D: x−2 ≥ 0 i x−4 ≥ 0
D: x ≥ 2 i x ≥ 4
D: x ≥ 4
√x−2*√x−4 = 0 i x ∊ D
√x−2 = 0 lub √x−4 = 0 i x∊D
x−2 = 0 lub x−4 = 0 i x∊D
(x = 2 lub x = 4) i x ∊D
x=2∉D
x= 4∊D
Miejscem zerowym funkcji f(x) jest x=4.
17 lis 18:29