matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wylicz f
Gumijagoda:
nie mam pewności czy to właściwy dział ale na szybko potrzebuję wyliczyć f ze wzoru :
1
1
1
=
+
f
x
y
17 lis 17:46
Grześ:
wspólny mianowk:
1
y+x
=
f
xy
Odwróc
xy
f=
y+x
17 lis 17:47
M4ciek:
1
1
1
=
+
/
−1
f
x
y
f = x + y
17 lis 17:48
M4ciek:
A nie mozna tak na skroty?
17 lis 17:48
Grześ:
Tak M4aciek, brawo, najpierw trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika, bo wg twojego rozumowania:
1
1
1
=
+
2
6
3
Po odwróceniu: 2=6+3 Czy dobrze
17 lis 17:49
M4ciek:
Ide bo dzisiaj juz jestem zbyt happy i sie nie skupiam
17 lis 17:50
Gumijagoda:
wszystko pięknie
dzięki grzesiu
17 lis 17:55