różniczkowanie
luki: y=x2 +1x−1
y=eex
z reguł różniczkowania obliczyć pochode funkcji
17 lis 12:49
Basia:
próbuj sam, to nie jest trudne
ad.1
wzór na pochodną ilorazu
ad.2
pochodna f.złożonej
(eu(x))'=eu(x)*u'(x)
17 lis 12:52
luki: ad. 1 y=(x2+1)'*(x−1)−(x2+1)*(x−1)'(x−1)2
pierwsze tak ma isc? bo dalej mi wyszlo ladna 1.
17 lis 12:55
Basia:
dobrze, ale 1 z tego nie wyjdzie, pisz co dalej
17 lis 12:58
luki: y=2x * (x−1) − (x2+1)x2−2x−1 = 2x2−2x−x2−1x2−2x−1 = x2−2x−1x2−2x−1
17 lis 13:00
Basia:
(x−1)
2 = x
2−2x+1 to jedyny błąd
poza tym
y=x
2−2x−1
Δ=(−2)
2−4*1*(−1)=4+4=8
czyli pierwiastki będą niewymierne i nic się nie skróci
zostawiasz
albo
17 lis 13:04
luki: aha faktycznie z pospiechu dalem tam minusa
17 lis 13:06
luki: ale moment tam nie ma nigdzie (x−1)2
17 lis 13:06
luki: aj na dole jest
17 lis 13:06
nikka: będzie, wynika ze wzoru na pochodną ilorazu dwóch funkcji
17 lis 13:08
luki: a przykład ten (mam problemy z trygonometria dlatego dla mnie to wielki problem cokolwiek
zrobic z sin,cos,tg,ctg)
y= ex+1sinx
17 lis 13:15
nikka: tak wygląda funkcja?
17 lis 13:22
luki: tak
17 lis 14:57
nikka: | | (ex+1)'*sinx − (sinx)'*ex+1 | |
y' = |
| = ... |
| | sin2x | |
(sinx)' = cosx
(e
x+1)' = ...
17 lis 15:04