funkcja
vertical: Czy dobrze zrobione?
http://images41.fotosik.pl/387/40cf7380bae3dedemed.jpg
a) f. rosnąca dla x∈<−5,1> u x∈<2,4>
b) ZW=(−4,4)
c) f(x)>0 dla x∈(−1,2) u x∈(2,5)
d) f(x)<0 dla x∈<−5,1) u x∈(5,6)
e) −1,2,5
f) D=<−5,6)
g) ymax=4
h) 3
17 lis 16:48
Ruda: b) Zbw = ( −4 ; 4 >
Ja bym tak zaznaczyła
17 lis 17:09
vertical: No właśnie nad tym się zastanawiałem, no i nie wiedziałem co wstawić. Dlaczego > nie )?
17 lis 21:59
Bogdan:

a) f ↗ dla x∊<−5, 1>, <2, 4>; (uwaga − błędny jest zapis <−5, 1>∪<2, 4>)
b) ZW
f: y∊(−4, 4>; ( f(4) = 4, a wiec istnieje wartość funkcji równa 4)
c) f(x) > 0 dla x∊(−1, 2)∪(2, 5);
d) f(x) < 0 dla x∊<−5, −1)∪(5, 6);
e) miejsca zerowe: x∊{−1, 2, 5};
f) D
f: x∊<−5, 6);
g) y
max = 4;
h) f(1) istnieje dla trzech argumentów.
17 lis 23:45
Jack:
z ciekawości, czemu taki zapis: x∊<−5, 1>∪<2, 4>, jest błędny?
18 lis 02:16
Bogdan:

Wyjaśniam, dlaczego nie można stosować znaku ∪ przy opisywaniu przedziałów
monotoniczności funkcji.
Przypomnijmy sobie definicję funkcji rosnącej i definicję funkcji malejącej:
Funkcja y = f(x) jest rosnąca w przedziale A ⇔
⇔ dla dowolnych x
1, x
2 ∊ A: x
2 − x
1 > 0 ⇒ f(x
2) − f(x
1) > 0.
Funkcja y = f(x) jest malejąca w przedziale A ⇔
⇔ dla dowolnych x
1, x
2 ∊ A: x
2 − x
1 > 0 ⇒ f(x
2) − f(x
1) < 0.
| | 1 | |
Weźmy np. funkcję f(x) = |
| i przedział A = (−2, 0)∪(0, 2). |
| | x | |
Niech x
1 = −1, x
2 = 1. Spełnione jest założenie; x
2 − x
1 > 0.
f(x
1) = f(−1) = −1, f(x
2) = f(1) = 1. Widać, że f(x
2) > f(x
1) ⇒ f(x
2) − f(x
1) > 0,
a więc f(x) jest w przedziale A rosnąca, co nie jest prawdą.
Sprzeczność wynikła z błędnego przyjęcia przedziału A. Zamiast A = (−2, 0)∪(0, 2)
należy przyjąć: A
1 = (−2, 0), A
2 = (0, 2). Teraz możemy dobrać x
1 i x
2 albo
z przedziału A
1 albo z przedziału A
2.
Dla A
1: Niech x
1 = −1, x
2 = −0,5.
x
2 − x
1 > 0
| | 1 | |
f(x2) = f(−0,5) = |
| = −2, f(x1) = f(−1) = −1. |
| | −0,5 | |
Mamy więc: f(x
2) − f(x
1) < 0 co oznacza, że funkcja w przedziale A
1 jest malejąca
i to jest prawda.
Przy określaniu przedziałów monotoniczności nie można wstawiać znaku sumy
zbiorów, bo taki zapis może prowadzić do sprzeczności. Należy stosować przecinek,
tak, jak pokazałem np. w zadaniu
verticala: f ↗ dla x∊<−5, 1>, <2, 4>.
Przykład:
http://www.adammlynarczyk.com/monotonicznoscfunkcji.html
20 lis 01:29
Jack:
Wielkie dzięki, Bogdanie! Faktycznie taki zapis prowadzi do nieporozumień. Prowadzi on
jednak do trudności jedynie w niektórych przypadkach. Np. gdy podajemy zbiór, dla których
funkcja jest monotoniczna. Gdybym jednak chciał wypisać dziedzinę, to problemu z takim zapisem
by nie było.
Niemniej, wielkie dzięki za tak obszerne wyjaśnienie (nie zdawałem sobie sprawy z istnienia
problemu).
20 lis 18:00