Wyznaczanie reszty przy dzieleniu Wielomianów
Drognar: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje resztę 8, a przy dzieleniu przez (x+1) daje
resztę −4. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian x2+3x+15. Nie wiem co z
tym czymś zrobić, jeżeli ktoś mógłby pomóc byłbym wdzięczny(PD na jutro)
17 lis 21:00
Drognar: x2+3x+2 −błędnie wpisałem
17 lis 21:01
Jack:
zdaje się, że to wczoraj zostało już rozwiązane...
17 lis 21:07
mariusz: mariusz: dobra, ja rozwiazuje to dla wielomianu z drugiego posta, bo juz w sumie nie wiem o co
chodzi ; p
P(x)x2+3x+2=(x+2)(x+1)
istnieja takie wielomiany Q(x) i R(x), dla ktorych W(x)=Q(x)*P(x)+R(x) R(x) to reszta, ktora
jest stopnia mniejszego niz 2 albo jest rowna zero, czyli jej nie ma
ma ona postac: R(x) ax+b
a) W(x)=Q(x)*(x+2)(x+1)+ax+b
z tresci zadania wiemy, ze
b) W(−2)=8,
c) W(−1)=−4
mamy warunki a, b i c, z ktorych wynika, ze:
W(−2)=Q(−2)*(−2+2)(−2+1)−2a+b=8
W(−1)=Q(−1)*(−1+2)(−1+1)−a+b=−4
−2a+b=8
−a+b=−4
a=4
b=0
reszta R(x)= 4x
17 lis 21:42
mariusz: mam nadzieje, ze sie nie pomylilem
17 lis 21:42
Drognar: Dziękuję za pomoc

Teraz muszę to przetrawić i zrobić kilka samemu
17 lis 22:52
Drognar: Jedynie rypnąęłś się pod koniec, bo sprawdzałem sporo razy i wychodziło a=−12 a b=−16

potem
dostał mi się w ręce podręcznik i sprawdziłem wynik, gdzie było właśnie troszkę inne
rozwiązanie.
Jeszcze raz dziękuje, teraz rozumiem jak to obliczać
17 lis 23:24