BŁAGAM O POMOC PILNE! : O
Julka: dowiedziałam sie przed chwilą o pracy domowej . Błagam pomocy to jutro sprawdza na ocene~~!> :
( 2a +1 ) 4 =
błagam o pomoc nie wiem jak to rozpisać : c
17 lis 21:29
ysiulec: (a+b)4=a4+4(a3)b+6(a2)(b2)+4ab3+b4
17 lis 21:32
Jack:
ostatecznie można tak: (2a+1)2* (2a+1)2
17 lis 21:32
Julka: (2a+1)2* (2a+1)2
jak to później pomnożyć? żeby usunąć 2?
17 lis 21:33
ysiulec: Mysle, ze do wzoru Jacka bedzie mniej komentarzy "skad to wzielas?"
17 lis 21:34
jj: rozłóż na dwa nawiasy : (2a+1)2 (2a+1)2 [(2a+1)2 <−−− ze wzoru skróconego mnożenia] i po
prostu pododawaj.
17 lis 21:34
Julka: jacek dzięki wielkie za pomoc.!
17 lis 21:34
Jack:
17 lis 21:36
Gustlik: To jest efekt okrajania matematyki i dawania prostych metod na rozszerzenie, a potem na
podstawach robi się zadania naokoło.
Ja myślę, że najlepiej to zrobić z trójkąta Pascala:
(a+b)0 1
(a+b)1 1 + 1
(a+b)2 1 + 2 + 1
(a+b)3 1 + 3 + 3 + 1
(a+b)4 1 + 4 + 6 + 4 + 1
Współczynniki kolejnych potęg dwumianów obliczamy dodając dwa współczynniki znajdujące sie w
wierszu powyżej wyznaczanego współczynnika, a na skraju każdego wiersza muszą być 1. A zmienne
w kolejnych wyrazach układamy wg reguły: an, an−1b, an−2b2, ... an−kbk, ...
a2bn−2, abn−1, bn, czyli potęgi a maleją, a potęgi b rosna, a suma potęg a i b musi
być równa stopniowi wielomianu, w tym przypadku 4.
Masz wzór:
(a+b)4=a4+4a3b+6a2b2+4ab3+b4
Teraz wystarczy tylko podstawić i obliczyć.
18 lis 02:01