lb
KM: LICZBY ZESPOLONE
Może ktoś sporawdzić równanie:
iz+(2−10i)z=3z+2i
Robię tak:
iz+2z−10iz=3z+2i
2z−12iz=2i
2z(1−6i)=2i
| | i | | i(1+6i) | | i−6 | |
z= |
| = |
| = |
|
|
| | 1−6i | | 12−(6i)2 | | 35 | |
Podejrzany wynik, więc na wszelki wypadek pytam
17 lis 23:26
Andrzej: pierwszy błąd w 2. linijce, źle poredukowane
drugi błąd w ostatniej postaci, 37 powinno być a nie 35
ale jak zrobisz poprawnie redukcję to już inne liczby tam wyjdą
17 lis 23:37
KM: No tak, już widzę
17 lis 23:42
KM: Powinno być
iz+2z−10iz=3z+2i
−9iz−z=2i
−z(9i+1)=2i
| | 2i | | 2i(9i−1) | | 2i−18 | |
−z= |
| = |
| = |
|
|
| | 9i+1 | | −81+1 | | −80 | |
| | 2i−18 | | i−9 | |
z= |
| = |
| chyba |
| | 80 | | 40 | |
17 lis 23:45
nikka: wydaje mi się, że znowu jest błąd w obliczeniach..
17 lis 23:49
KM: Mozliwe, bo o tej porze to czlowiek rozne rzeczy wypisuje... Chyba to sprawdze jutro rano,
ważne że sposób jest dobry
17 lis 23:50
KM: Mozliwe, bo o tej porze to czlowiek rozne rzeczy wypisuje... Chyba to sprawdze jutro rano,
ważne że sposób jest dobry
17 lis 23:50
KM: Nie no, po raz kolejny mi się post podwójnie wysyła, nie wiem co jest
17 lis 23:52
nikka: | | 2i | | 2i*(9i−1) | | 18i2 −2i | | −18−2i | |
−z = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 9i+1 | | (9i+1)(9i−1) | | 81i2−1 | | −81−1 | |
czy to nie powinno być tak? aczkolwiek głowy nie daję bo z liczb zespolonych to pamiętam że
i
2 = −1 i na tym koniec
18 lis 00:00