granica
STUDENT: Prosze o pomoc w granicy 
mam kolosa jutro
| | 1 | |
wykazać z definicji że lim (1+ |
| )2 = 1 |
| | n | |
zad 2
uzasadnić że granica ciągu o wyrazach ujemnych nie może być liczbą dodatnią.
Będe wdzięczny za każdą pomoc
17 lis 20:29
voltage: | | 1 | |
1. |
| → 0, czyli (1+0)2=1 |
| | n | |
17 lis 21:03
Grześ: ojć voltage, tu nie o to chodzi, tu chodzi o definicję granicy.
Ja tego nie umiem zrobić, ale wiem, że bada się jakąś różniće, hmmm. Napewno ktoś na forum umie
17 lis 21:05
Jack:
to raczej nie definicja
17 lis 21:05
Amaz:
1+
2n+
1n2−1 ≤
3n <
3N < ε, jak ktoś umie ładniej niech poprawi
17 lis 21:10
voltage: OK, przyjąłem. Też w takim razie nie umiem
17 lis 21:10
mariusz: Amaz, mozna ladniej, ale nie kumam tutaj autrora.
ten przyklad nie jest szczegolnie skomplikowany, kazdy podrecznik poziom rozszerzony do liceum
zawiera takie, dokladnie wyjasnione.
idziesz chyba troche na latwizne, nie wiem jak masz zamiar napisac to kolokwium ; p
17 lis 22:02
fred: 2.Dowód niewprost:
Załóżmy,że liczba g>0 jest granicą ciągu an o wyrazach ujemnych wtedy ∀ε>0∃k>∀n≥k |an−g|<ε
ustalmy ε<g wtedy ( z definicji) g−ε<an<g+ε ale g−ε>0, zatem an>0, co jest sprzecznością,
gdyż założyliśmy, że an<0, zatem nasze założenie, że g>0 jest nieprawdziwe, co chcieliśmy
pokazać
17 lis 22:16
Basia:
zdaje się, że należało pokazać zbieżność do 1
17 lis 23:06
fred: w zadaniu 2 należało pokazać, że ciąg o wyrazach ujemnych nie może być zbieżny do liczby
dodatniej
17 lis 23:11
Basia:
wybieramy dowolne ε>0
badamy kiedy
|(1+1n)2−1|<ε ⇔
|1+2n+1n2−1|<ε ⇔
|2n+1n2|<ε ⇔
2n+1n2<ε
ponieważ
2n+1n2≤2n+1n=3n (bo n2≥n dla każdego n∊N)
wystarczy aby
3n<ε ⇔
3<n*ε ⇔
n>3ε
zatem
⋀ε>0 ⋁N=int[3ε]+1 ⋀n>N |(1+1n)2−1|<ε ⇔
limn→+∞ (1+1n)2=1
17 lis 23:15
Basia:
a masz rację, jakoś (2) do mnie nie dotarło
17 lis 23:16
fred: a tak apropos dowodów ciekawe zadanko ze zbioru banaś/wędrychowicz pokazać, że jeśli
| | an+1 | |
|
| →g,(granica właściwa, lub niewłaściwa),to wtedy n√an→g an−ciąg o wyrazach |
| | an | |
dodatnich
17 lis 23:23
Basia:
ciekawe, rzeczywiście, chyba widzę rozwiązanie, ale to już jutro, bo dzisiaj spałam dwie
godziny i już padam z nóg, jestem więc w stanie kompletne idiotyzmy wyprodukować, czyli lepiej
nie
dobranoc
17 lis 23:45
STUDENT: dzieki za pomoc
18 lis 00:32