rozłóż wielomian na czynniki Proszę o pomoc
gregor: W(x)=28x8 − 14x6 +7x4
17 lis 16:56
Grześ:
28x8−14x6+7x4=7x4(4x4−2x2+1)
Δ=4−16=−12<0
Wynika z tego, że nie da się dalej rozłożyć:( Może źle przepisałeś
17 lis 17:00
gregor: przykład miałem już podany widocznie tak ma być dzięki za pomoc kolego
17 lis 17:10
mariusz: Grześ, to, ze delta jest ujemna oznacza, ze nie ma pierwiastkow, ale nie koniecznie, ze nie da
sie rozlozyc na czynniki
17 lis 17:14
mariusz: imho
17 lis 17:16
gregor: mariusz czy mógłbyś to zadanko rozwiązać Z góry dzięki
17 lis 17:32
Grześ: to proszę cię bardzo mariusz, rozłóż na dalsze nawiasy
17 lis 17:38