Jasio: Potrzebuje pomocy z następujących zadaniach:
1.W trójkąt o podstawie długości 10 i wysokości długości 6 poprowadzonej do podstawy wpisano
prostokąt tak, że jeden z jego boków zawiera się w podstawie. Oblicz maksymalne pole P
prostokąta.
2. Wykaż, że suma długości średnic okręgu opisanego i okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny
jest równa sumie długości jego przyprostokątnych.
17 lis 16:12
Godzio: 2.
d
1 + d
2 = 2r + 2R = a + b − c + c = a + b
17 lis 16:23
Jasio: Wielkie dzięki za to zadanie!
17 lis 16:24
Jasio: Pomoże ktoś z tym pierwszym zadaniem?
17 lis 21:39
Godzio:

Łączę sobie sobie 2 zielone trójkąty i powstaje mi jeden o podstawie 10 − a i wysokości b
| | a | | 6 − b | | 5 | |
Z podobieństwa: |
| = |
| ⇒6a = 60 − 10b ⇒ a = 6 − |
| b |
| | 10 | | 6 | | 3 | |
Żeby pole prostokąta było największe suma pól 2 trójkątów musi być najmniejsza
| | a(6 − b) | | b(10 − a) | |
P1 + P2 = |
| + |
| = minimum − podstaw a i wylicz wierzchołek bw |
| | 2 | | 2 | |
17 lis 21:52