zadanie z parametrem
gooocha: Dla jakich rzeczywistych wartości parametru k równanie
(k−1)x2 + 2kx − k − 1 = 0
ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste x1 i x2 , x1*x2>bądź równe 1
17 lis 18:56
17 lis 18:59
gooocha: tak wiem, ale mam problem z wyliczeniem Δ. nie wiem czy mi dobrze wyszlo.
17 lis 19:01
nikka: Δ = (2k)2 − 4*(k−1)(−k−1) = 4k2 + 4(k−1)(k+1) = 4k2 + 4k2 − 4 = 8k2 − 4
17 lis 19:04
gooocha: o dziwo dobrze

czyli jaka będzie tu dziedzna ?
17 lis 19:09
nikka: 1. k≠1
| | 1 | | √2 | | √2 | |
2.8k2 − 4 > 0 ⇔ 2k2 − 1 > 0 ⇔ k2 − |
| > 0 ⇔ k∊(−∞, |
| )∪( |
| ,+∞) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
−2k(k−1) ≥ 0
k(k−1) ≤ 0
k∊<0,1>
i teraz część wspólna wszystkich trzech warunków :
| | √2 | | √2 | |
k≠1 i k∊(−∞, |
| )∪( |
| ,+∞) i k∊<0,1> |
| | 2 | | 2 | |
k∊...
17 lis 19:18
gooocha: dziękuję bradzo, teraz już nie mam wątpliwości. pozdrawiam
17 lis 19:27
nikka: no mam nadzieję, że nie pomyliłam się w obliczeniach
17 lis 19:28
gooocha: jutro w szkole się okaże
17 lis 19:31
gooocha: dobrze jest
18 lis 17:09