Pomocyyy, nic nie rozumiem z tej trygonometri!, a jutro spr.!!
Leżę i kwiczę: Mam tu kilka zadanek, proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie. Mi niestety nie udało się zrobić
tego poprawnie samemu....
LEGENDA: / − pod kreską ułamkową
2). Oblicz: cosα+ctgα/cosα (to wszystko jest w ułamku)
3). W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych równa jest 7 a cos kąta do niego
przyległego równa się 0,5. oblicz pozostałe boki
4). Wyznacz miarę kąta ostrego α dla którego wyrażenie sin3α+cos2α+sinα/cosα (całe wyrażenie
pod kreską ułamkową) przyjmuje wartość √3/3
5). Oblicz wartość wyrażenia:
sin44*cos46+cos44*sin46=
6). Wiedząc że sinα=1/3 a α jest kątem ostrym oblicz wartość pozostałych funkcji
trygonometrycznych
7). W trójkącie jeden z boków równy jest 20, a kąty do niego przyległe mają rozwartość 30 i 45
stopni. Oblicz pole tego trójkąta
8). Kąty ostre trapezu są równe 60 i 45 stopni, wysokość 4 , a krótsza podstawa 8 . Oblicz pole
i obwód trapezu
9). Wykaż że cosδ/2=sinα+β/2
jeśli, alfa, gama i beta to kąty dowolnego trójkąta
17 lis 18:31
nikka: 5. sin44cos46 + cos44sin46 = sin(44+46) = sin90 = 1
17 lis 18:47
Leżę i kwiczę: To wygląda interesująco, ale jak Ci to wyszło skoro jest znak "+" i gdzie zginął cos
17 lis 19:07
nikka: ze wzoru sin(x+y) = sinxcosy + cosxsiny
17 lis 19:09
Leżę i kwiczę: Ostro widzę idziecie z tematem, dzięki...
18 lis 18:04
Leżę i kwiczę: Ostro widzę idziecie z tematem, dzięki...
18 lis 18:04
Godzio: Zaraz coś pomogę, jak chce się pomocy to czasem trzeba odświeżać temat albo próbować samemu
18 lis 18:06
Basia:
Leżę i kwiczę zbiory zadań to my mamy w domach.
18 lis 18:07
Godzio:
2.
| cosα + ctgα | | cosα | | | | sinα | |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| cosα | | cosα | | cosα | | cos2α | |
3.
| | sin3α + cos3α + sinα | | √3 | |
4. |
| = |
| Tak ma być  |
| | cosα | | 3 | |
5. zostało już wytłumaczone, masz dany wzór wystarczy "schować" to wyrażenie ze wzoru
| | 1 | |
6. sinα = |
| − narysuj sobie trójkąt zaznacz boki − przyprostokąta na przeciw α = 1, |
| | 3 | |
przeciwprostokątna = 3, z pitagorasa liczysz 3 bok: 1
2 + x
2 = 3
2 ⇒ x = 2
√2
| | 2√2 | | 1 | | 2√2 | |
cosα = |
| , tgα = |
| , ctgα = |
| |
| | 3 | | 2√2 | | 1 | |
| | 1 | |
7. Oblicz z twierdzenia sinusów jeden z boków i skorzystaj ze wzoru: P = |
| absinα |
| | 2 | |
| | 4 | | 4 | | 8 + (x + y + 8) | |
8. tg60 = |
| , tg45 = |
| P = |
| * 4 |
| | x | | y | | 2 | |
9. α + β + δ = 180 ⇒ α + β = 180 − δ
| | α + β | | 180 − δ | | δ | |
P = sin |
| = sin |
| = sin(90 − |
| ) = (ze wzorów redukcyjnych) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 lis 18:15
Leżę i kwiczę: yyy ja wiem, ale co z tego jak mam w zeszycie zadanie i albo jest po chińsku wytłumaczone, albo
w ogóle nie i nawet jak sam próbuje to zrobić, to nie wiem czy dobrze myślę... Tak w ogóle
to dzięki, że pomogłeś. Teraz będę sobie mógł poćwiczyć na podobnych zadankach
20 lis 13:58
Leżę i kwiczę: Tak dokładnie tak w tym 4
20 lis 14:21
Leżę i kwiczę: Znaczy nie wiem cos3α czy cos2α, bo nie mogę się rozczytać....
20 lis 14:22
Leżę i kwiczę: Podam swoje wyniki.
Zadanie 2
| cosα | |
| +cosα/sinα/cosα(ułamek trzy piętrowy, nie chciało mi się go |
| cosα | |
| | cosα | | cos2α | |
układać)=1+ |
| *cosα=1+ |
| (trochę inaczej niż Godziowi) |
| | sinα | | sinα | |
Zadanie 3
a=7 b=14 c=7√3
Zadanie 4 (zakładając że cos
3α)
Zadanie 7
PΔ=50(j)
2
20 lis 17:39
Leżę i kwiczę: Mógłby mi ktoś powiedzieć czy to dobrze?
21 lis 14:37
Godzio:
2. niestety źle jak masz:
| | cosα | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| cosα | | sinα | | cosα | | sinα | |
| | cosα | |
a ja tam też się pomyliłem bo bo przecież ctgα = |
| a nie tak jak ja napisałem |
| | sinα | |
21 lis 14:43
Leżę i kwiczę: | | 1 | |
CZyli wynik w 2 to 1+ |
| |
| | sinα | |
21 lis 15:38
test:

fajny ten paint
22 mar 17:45