cechy podobieństwa trójątów
marcin13519: Rozstrzygnij, czy trójkąt o podanych długościach boków są podobne:
a)5 cm,4 cm,2 cm oraz 2,5 cm,2 cm,1 cm
b)3 cm,9 cm,10 cm oraz 1 cm,3 cm,3,5 cm
c)4 cm,6 cm,8 cm oraz 6 cm,12 cm,9 cm
d)5 cm,7 cm,11 cm oraz 15 cm,21 cm,23 cm
17 lis 15:42
Eta:
są podobne, bo skala podobieństwa jest równa 2
dokończ pozostałe .....
17 lis 15:48
marcin13519: nie wychodzi mi w przykładzie c
17 lis 15:55
Eta:
to oznacza,że te trójkąty nie są podobne
17 lis 15:59
marcin13519: a w odpowiedzi jest że są podobne
17 lis 16:01
Godzio:
to spróbuj inne boki dopasować ...
| | 6 | | 4 | | 8 | | 2 | |
c) |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 6 | | 12 | | 3 | |
więc są podobne,
17 lis 16:02
marcin13519: i d tez nie wychodzi
17 lis 16:05