| 81 | 2 | |||
[( | )−0,75 : (1 | )3 − (0,125)1/3 ]−2 | ||
| 625 | 3 |
| 81 | 625 | 625 | 4√625 | |||||
( | )−0,75 = ( | )0,75 = (4√ | )3 = ( | )3 = ...
| ||||
| 625 | 81 | 81 | 4√81 |
| 2 | 5 | 53 | ||||
(1 | )3 = ( | )3 = | = ...
| |||
| 3 | 3 | 33 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
(0,125)1/3 = ( | )1/3 = 3√ | = | = .... | |||
| 8 | 8 | 3√8 |
| 125 | |
uprość wyrażenie na początek przez 25 później jeszcze przez 5 i co Ci wyjdzie? | |
| 1000 |
| 4 | 4*2 | 8 | ||||
natomiast | = | = | = 0,8 ≠ 0,125 | |||
| 5 | 5*2 | 10 |