Godzio:
2,1(4) = x / * 10
21,(4) = 10x / * 10
214,(4) = 100x / − 10x
193 = 90x
Gustlik: Godzio − nie trzeba mnozyć dwa razy przez 10, wystarczy raz, a potem przedzielić pionową kreską
obie liczby tam, gdzie zaczyna się okres mniejszej z nich i odjąć, a potem przesunąć
przecinki, aby nie było ułamków dziesiętnych. Ten punkt podziału na część okresową i
nieokresową nie musi być na przecinku.
Ja to robię tak:
x=2,144444... /*10
10x = 21,4
|4444...
− x = − 2,1
|4444...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9x = 19,3 /:9
| | 19,3 | | 193 | | 13 | |
x= |
| = |
| =2 |
| |
| | 9 | | 90 | | 90 | |