matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
halina:
dane sa zbiory a=1−
√
6
b=1+
√
6
oblicz a) iloczyn a i b b) iloraz a przez b c)kwadrat a
17 lis 21:53
Godzio:
a = 1 −
√
6
b = 1 +
√
6
a) (1 −
√
6
)(1 +
√
6
) = 1
2
−
√
6
2
= 1 − 6 = −5
1 −
√
6
(1 −
√
6
)
2
b)
=
= ...
1 +
√
6
(1 +
√
6
)(1 −
√
6
)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1635.html
c) (1 −
√
6
)
2
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
17 lis 21:57