pomocy!!!
gregor: Proszę o pomoc !Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny wynosi 65 Jeśli do środkowej
liczby dodamy 10 to powstanie ciąg arytmetyczny Znajdż te liczby
17 lis 17:04
Kejti: podaj wzór na sumę ciągu geometrycznego, własność arytmetycznego i geometrycznego.
17 lis 17:06
Mateusz: zapisujemy warunki zadania
x+y+z=65 jesli tworzą ciąg geometryczny to y
2=x*z
y+10 mamy wtedy ciąg arytmetyczny
x+y+z=65
y
2=x*z
x+(y+10)=65 z własnosci ciągu arytmetycznego y−x=z−y
y−x=z−y
mamy taki ukłąd równan mam nadzieje ze czegos nie sknociłem tu

bo troche sie spiesze
17 lis 17:09
Grześ: Ciąg o wyrazach a,b,c
b
2=a*c
2(b+10)=a+c ⇔ a+c=2b+20
a+b+c=65
2b+20+b=65
3b=45
b=15
a+c=50 ⇔ a=50−c
225=ac
225=c(50−c)
225=−c
2−50c
c
2+50c+225=0
Δ=2500−900=1600
√Δ=40
17 lis 17:10
Grześ: Teraz myślę nad tym, czy będą dwa rozwiązania tego zadania... hmm co o tym sądzicie
17 lis 17:11