matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Parabola
Jon:
Dana jest funkcja f(x)=2x
2
−8x+1. Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli.
17 lis 16:00
Godzio:
−(−8)
8
p =
=
= 2
2 * 2
4
q = f(2) = 8 − 16 + 1 = − 7 W(2,−7)
17 lis 16:01