wartość wyrażenia logarytmicznego
kuzynka: Może ktoś ma pomysł na obliczenie wartości wyrażenia: log2,5 6,4− 2 log2,510−
log2,50,4 ?
Kombinuję i nie mogę wpaść na właściwą myśl. Pomóżcie!
17 lis 00:31
Godzio:
Pokażę rozwiązanie na wzorach
| | b | |
logab − k * logac − logad = logab − logack − logad = loga |
| − logad = |
| | ck | |
17 lis 00:32
kuzynka: Dzięki Godzio

− tak zrobiłam wcześniej, a ponieważ wyszło mi niezbyt ciekawie, tzn. log
2,5
0,16 myślałam, że jeszcze się z tym coś dalej da zrobić. W innych punktach wychodziło mi
"ładniej".Pozdrawiam
17 lis 00:47
Godzio:
17 lis 00:47