suma dwóch liczb wynosi 16 a suma kwadratów tych liczb jest równa 136 oblicz te
agoro: suma dwóch liczb wynosi 16 a suma kwadratów tych liczb jest równa 136 oblicz te liczby
17 lis 19:26
Grześ:
x+y=16 ⇔ x=16−y
x
2+y
2=136
256−32y+y
2+y
2=136
2y
2−32+120=0
y
2−16y+60=0
Δ=256−240=16
√Δ=4
y=10
x=6
lub
y=6
x=10
17 lis 19:29
Eta:
2 sposób:
x+y= 16 |
2
x
2+y
2= 136 | *(−1)
x
2+2xy+y
2= 256
−x
2 −y
2= −136
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2xy= 120 => x*y= 60
x+y= 16
i
x*y= 60 to: x= 10 i y= 6 lub x= 6 i y= 10
17 lis 19:36