pola czworokątów
siwa: Podstawy trapezu równoramiennego maja długośc 6 cm.i 12 cm a ramię jest nachylone do dłuższej
podstawy pod katem 45 stopni Oblicz obwód i pole trapezu
17 lis 18:12
Eta:
22 gru 20:12
Janek 191:
a = 12 cm
b = 6 cm
a = x + b + x => 2x = a − b => x = (a − b)/2
czyli x = ( 12 − 6)/2 = 6/2 = 3
x = 3 cm
h − wysokość trapezu równoramiennego
α = 45
więc
h = x = 3 cm
zatem
c = 3 p(2) cm
Pole
P = 0,5 *(a + b)*h = 0,5*( 12 + 6 )*3 = 27
P = 27 cm2
===========
Obwód
L = a + b + 2c = [ 12 + 6 + 2*3 ] cm = 24 cm
=======================================
26 gru 01:31
Janek 191: L ma być
L = a + b + 2 c = [ 12 + 6 + 2* 3 p(2) ] cm = ( 18 + 3 p(2) ) cm
26 gru 01:34
Bogdan:

Myśleć się już nie chce, czy co?
Obwód L = 12 + 6 + 6
√2
26 gru 02:26
Janek 191: Przy obliczaniu L pomyliłem się − zgubiłem 2
Powinno być:
L = a+ b + 2 c = 12 + 6 + 2*3 √2 = 18 + 6 √2
L = { 18 + 6 √2 ) cm
=================
26 gru 17:13