Pochodna Funkcji !!
Agulaa: y=43√ctg2x + 3√ctg8x
17 lis 18:54
Agulaa: | | 8 | |
odpowiedz to − |
| |
| | 3(sin4x)3√ctgx | |
17 lis 18:59
AS:
y = 43√u2 + 3√u8 gdzie u = ctgx
17 lis 18:59
Agulaa: Chodzi mi o to żeby rozpisał mi to ktoś krok po kroku ,bardzo proszę
17 lis 19:01
think: pytałam w tamtym poście czy wiesz jaki się liczy pochodną
(xa)'
17 lis 19:02
Agulaa:
ja tego kompletnie nie umiem rozwiązać
17 lis 19:05
Agulaa: takie proste pochodne to policzę ale złożone to juz nie

17 lis 19:06
nikka: np. 4
3√u2 = 4*(u
2)
13 = 4*u
23
i teraz trzeba skorzystać z tego o czym pisze think
17 lis 19:07
Agulaa: ok ok jakoś się postaram dojść do poprawnej odpowiedzi


dziękuje wam bardzo
17 lis 19:09
Agulaa: takich przykładów na zadanie to mam aż 10


no ale na pewno ich nie zrobię dobrze ..
17 lis 19:10
nikka: napisz swoje obliczenia − chodzi o to, żeby próbować rozwiązywać − zawsze chętnie ktoś poprawi
jak coś będzie nie tak
17 lis 19:11
Agulaa: Pojawiają się logarytmy i trygonometria OKROPNOŚĆ
17 lis 19:11
think: tylko nie zapomnij o u', tak będziesz to musiała policzyć:
u'((43√u2)' + (3√u8)') =
17 lis 19:11
Agulaa: z ctg pochodna to −sinx
17 lis 19:13
Agulaa: 4*
3√sinx2
17 lis 19:15
Agulaa: 4*3√−sinx
17 lis 19:16
think: Agulaa Ty weź sprawdź w tablicach... bo mi się wydaje że Ci się pomylił cotangens z cosinusem
17 lis 19:16
Agulaa: ja już sama nie wiem nigdy nie robiłam ta metodą z u
17 lis 19:16
Agulaa: a no faktycznie ..sory
17 lis 19:17
17 lis 19:19
Agulaa: czyli pod pierwiastkiem jest sin
4x
17 lis 19:19
nikka: to są funkcje złożone − dlatego wprowadza się np. u, żeby było łatwiej liczyć
17 lis 19:19
think: to masz u'
teraz policz pochodną
(4u2/3)' = ...
i
(u8/3)' =
17 lis 19:20
17 lis 19:22
17 lis 19:24
think: nie Agulaa miało być tak jak miałaś pierwotnie czyli pochodną samego ctgx
17 lis 19:24
Agulaa: ja z pochodnych miałam tylko jedna lekcje i już takie skomplikowane zadanie
17 lis 19:25
think: i policz to tak jak Ci tam zapisałam z u bez podstawiania na razie ctgx
17 lis 19:26
think: po to są ćwiczenia abyś nabrała wprawy w liczeniu
17 lis 19:26
Agulaa: kurdeee ja muszę schodzić z komputera

bo muszę z psem iść na spacer i do sklepu
17 lis 19:27
Agulaa: a myślałam że coś się dziś nauczę ...
17 lis 19:27
Agulaa: ale i tak dziękuje za pomoc przynajmniej już mam to jakoś jaśniej wytłumaczone
17 lis 19:29
Agulaa: a możesz mi to rozwiązać tak krok po kroku a ja sobie to jutro po szkole sprawdzę proszę
17 lis 19:30
think: nie, mogę Cię naprowadzać jak to zrobić, ale nie zrobię tego za Ciebie.
17 lis 19:30