Wzory sześcienne skróconego mnożenia.
Julka: Mógłby mi ktoś pomóc, tylko jak to rozpisać. Bo w ogóle tego nie rozumiem.
64 + 27y3 =
17 lis 14:41
Julka: 64+27y3=43+(3y)3=(4+3y)(42−4*3y+(3y)2)=(4+3y)(16−12y+9y)
To jest dobrze? : )
17 lis 14:46
Julka: mógłby ktoś sprawdzić. :3
17 lis 14:46
nikka: a skąd się wzięło 43?
17 lis 14:47
nikka: chyba, że to miało być 4
3
17 lis 14:47
Julka: 4
3 zapomniałam napisać

a to jak rozbić :
25y
3 − 64?
25 nie da się do trzech o.O
17 lis 14:50
Julka: jak to 25 rozpisać? : o
da się jakoś? @.@
albo coś źle z tablicy spisałam −,−
17 lis 14:54
nikka: może 125
17 lis 14:56
nikka: i popraw pierwszy przykład − powinno być 9y2
17 lis 15:00
Julka: 49 + 14x + x2 =
jaki do tego wzór? : O
−
przeprawiłam tamto na 125 xD
17 lis 15:01
nikka: = x2 + 2*7*x + 72 = ...
17 lis 15:05
Julka: skąd ci się wzięło 72?
17 lis 15:07
17 lis 15:07
Julka: już wiem skąd się wzieło
to będzie ( 7 + x )2 : D
17 lis 15:10
nikka: dokładnie
17 lis 15:14
nikka: a link się nie otwiera − wyskakuje błąd
17 lis 15:15
justa:
16 gru 19:40