matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 345,
344
,
343
,
342
,
341
,
340
,
339
,
338
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Misia :
:::rysunek::: Oblicz pole
25
Kicia:
Prosze pomóżcie z pochodnymi....
7
pomocy przy wykreise:
sinx − cosx jak będzie wyglądał wykres?
1
Ola:
dla jakich wartosci parametru m dziedzina funkcji y=f(x) jest zbior liczb rzeczywistych, f(x)=
√
mx
2
−(1+m)x+1
1
wojtek:
wykonaj dzialanie. odopwiedz podaj w najprostszej postaci
4x
2
− 1
x
a)
*
=
x
2
2x
2
+ x
8
jaaa:
5
5
+5
5
= ...
3
Johnson:
Rozwiąż rownanie wiedzac ze liczba a jest jednym z jego rozwiazan. c) 4x
3
−49x
2
+60x−12=0, a=0,25 /// odpowiedz do zadania to x=6−2
√
6
lub x=6+2
√
6
29
bet:
linę żaglową dł 42m rozcięto na 3 części w ten sposób, że pierwsza byla cztery razy dłuzsza od drugiej, która z kolei była cztery razy dłuższa od trzeciej. Jakie długości mają przecięte
0
Pan Pikuś:
( x − 2 )( x + 2 ) = x( 4 + 4 ) − 4( x − 1 ) dlaczego rozwiązaniem równania są wszystkie liczby rzeczywiste
0
Agnieszka :
Proszę pomóżcie całka nieoznaczona
1
monika:
4
25
:(4
2
*4)
4
4
10
*9+7*4
10
0
Luk18:
x
3
−2x
2
−5x−6≥0 wiem, że mam szukać pierwiastków wśród dzielników −6 no ale żaden z dzielników −6 nie jest
3
Pan Pikuś:
x
√
3
+
√
3
= x + 3
0
[C[PILNIE PROSZĘ O POMOC]]:
[C[Zadanie z matematyki finansowej
] Wyznacz i
(6)
jako funkcję d
(2)
6
Ania:
Pierwszy i drugi wyraz ciągu arytmetycznego spełniają warunki a
1
−a
2
=−2,a
2
=−4 Wyznacz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
0
monika:
4
25
:(4
2
*4)
4
4
10
*9+7*4
10
14
roman:
witam wszystkich mam mały dylemat z takim zadaniem ,,,,
46
TOmek:
a) log4 * log100 = log400 = log20
2
= 2log20
0
Luk18:
x
3
−2x
2
−5x−6≥0 wiem, że mam szukać pierwiastków wśród dzielników −6 no ale żaden z dzielników −6 nie jest
0
marlena:
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku mającym długość 10. Odcinek łączący punkt przecięcia przekątnych jednej z podstaw z wierzchołkiem drugiej podstawy prostopadłościanu
0
monika:
(5
7
)
3
:5
10
=
5
4
*5
3
Asia:
Dany jest ciąg (a
n
) określony wzorem a
n
=3+3
2
+3
3
+ ...+3
n
.Oblicz pierwszy i piąty wyraz tego ciągu.
1
xxx:
wiedząc, że α jest kątem ostrym i sinα−cosα=
1
4
oblicz sinα*cosα
0
marlena:
Przekątna prostopadłościanu ma długość 20 i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Oblicz objętość V tego prostopadłościanu,wiedząc,że jedna z krawędzi podstawy ma długość 8cm.
0
Alexsis:
Z talii 52 kart, losujemy jednoczesnie 13 kart. Oblicz prawdopodobienstwo ze wsrod nich a) bedzie co najmniej jeden as
0
Ola:
rozwiaz rownanie. |x
2
−9|=9−x
2
0
Alexsis:
Szesciu pasazerów wsiada do tramwaju złozonego z trzech wagonow. Kazdy losowo wybiera wagon. oblicz prawdopodobiensto, ze :
3
Miki:
Mam problem z obliczeniem pochodnej funkcji:
19
Andrzej:
:::rysunek::: Jeszcze jeden mam narysować wykres
0
Alexsis:
Na loterii jest n losów, w tym 6 wygrywających. kupujemy dwa losy. Wyznacz n, tak aby prawdopodobienstwo , ze oba losy bedą wygrywajace bylo wieksze od
1
3
0
marlena:
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach mających długość
√
3
i
√
3
−1. wysokość prostopadłościanu ma długość równą
√
3
+1. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
0
Alexsis:
Partię 50 sztuk towaru poddaje sie kontroli poprzez wylosowanie 2 sztuk. Partię towaru odrzuca się, jesli co najmniej jedna z wylosowanych sztuk jest wadliwa, natomiast w przeciwnym
0
Alexsis:
Dwudziesto osobowa klasa, w ktorej jest 6 dziewczat, otrzymała 5 biletów do kina , ktore rozdzielono w wyniku losowania. Oblicz prawdopodobienstwo, ze bilety otrzymaly 3 dziewczeta.
3
Mateusz:
Witam mam problem z obliczeniem: Wyrażenie 2
√
50
−4
√
8
zapisane w postaci jednej potęgi jest wynosi? proszę o pomoc
5
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
Witam, prosiłabym o pomoc bo przykłady nie chcą mi wyjść. Istotne jest to jakim sposobem musze obliczyć.
0
Ola:
rozwiaz rownanie. |x
2
−9|=9−x
2
11
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
Witam, prosiłabym o pomoc bo przykłady nie chcą mi wyjść. Istotne jest to jakim sposobem musze obliczyć.
3
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
0
Ola:
rozwiaz rownanie. |x
2
−9|=9−x
2
4
matrioszka:
ja z kolejnym pytaniem. wynik ma być −3.
1
xxx:
wiedząc, że α jest kątem ostrym i sinα−cosα=1/4 oblicz
0
Pan Pikuś:
Mam mały problem rozłóż na czynniki
3
90 KUBA :):
na podstawie definicji zbadaj monotonicznośc funkcji:
0
potrzebujący:
(2x+10)/(x+5)=x−2
0
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
I ostatnie już może być dowolnym sposobem:
2
wiola:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 2x − 3y − 4 = 0 i przechodzącej przez punkt P=(−3;1).
1
xxx:
wiedząc, że α jest kątem ostrym i sinα−cosα=14 oblicz sinα*cosα
1
cyziol1:
W ciągu geometrycznym, składającym sie z pięciu wyrazów, iloczyn pierwszego, trzeciego i piątego wyrazu jest równy 1/8, a iloczynn wyrazu pierwszego i drugiego jest równy 2.
2
astral:
wykaż że stosunek dlugosci promienia okregu opisanego do promienia okregu wpisanego w trojkat prostokatny rownoramienny jest rowny 1+
√
2
7
Andrzej:
Dobrze narysowałem ten wykres?
2
Arcrach:
Dane jest Δ rownoramienny ABC , A(2,1) B(4,3). Wyznacz wspolrzedne pkt. C tak aby pole Δbylo rowne 16.
5
Ola:
mam takie pytanie: Oblicz dokładną wartośc wyrażenia sin 45* cos
2
22+ cos45* sin
2
22
3
taki tam:
Zosia czyta k stron w ciàgu m godzin. Wynika stàd, ze w ciàgu m + 5 godzin przeczyta stron:
1
Martaaa:
W ogóle tego nie rozumiem, nie wiem keidy w tych nierównościach jakie znaki trzeba wstawiać tego typu: <; >, itp
3
;-):
Oblicz pole rombu o boku 12 i kącie ostrym 60
o
2
pomocy przy równaniu:
cos
2
3x =
1
4
rozwiąż
13
karola:
zamiana wzoru rekurencyjnego na ogólny.. a
1
=1 a
2
=2. ... a
n+2
=a
n+1
− a
n
1
grey:
Dana jest funkcja f(x)= (m
2
− 4m)x
2
+ 2mx + 1 b) Wykaż, że nie istnieje wartość parametru m, dla którego miejsca zerowe funkcji f są liczbami
1
ola:
wiadomo że rozwiązaniem nierówności −x
2
+m<0 jest zbior licz rzeczywistych R. m może byc równe?
0
ola:
:::rysunek::: α= 100
o
0
mareczek:
Znajdz trzy liczby tworzace ciag geometryczny, który ma własność: jeśli do drugiej liczby dodamy 8 , ciąg zmieni sie na arytmetyczny, jesli do ostatniegowyrazu nowego ciagu dodamy 64,
0
kjk:
1. zbadać ciągłość funkcji f. Określić rodzaj punktów nieciągłości dla funkcji nieciągłych;
0
koziu:
a)log
7
6*log
7
36*log
7
216<6
0
Ania:
Oblicz pole i obwód trójkąta o wierzchołkach: a) K=(1,3), L=(6,4), M=(4,−1)
0
astral:
Czy na maturze wyniki muszą być zawsze pod pierwiastkiem? Przygotowuje się aktualnie do matury i robiąc zadania łatwiej jest czasami użyć np. tangensa
4
BaHa:
dane jest wyrażenie a=n
2
+1, b=2n. Wyrażenie (a−b)(a+b) jest równe: a) (n
2
−1)
2
2
matrioszka:
oblicz granicę:
2
ja:
2+
√
3
= 1
2−
√
3
tak
0
taki tam:
Stosunek dΠugość podstawy do ramienia trójkàta równoramiennego jest równy 2:3. Ramie jest nachylone do podstawy pod kàtem α,taki ze... ?
0
Sara:
arbuz wazy 4 kg. ilosc wody zmniejszyla sie z 99% do 98 i 2/3 %. jak zmienila sie masa arbuza?
0
Milanos:
Znajdź równanie okręgu o środku należącym do prostej k: −3x+y−2=0, przechodzącego przez punkty A=(−3,−1), B=(1,−3)
8
gora:
Powie mi ktos jak obliczyć granice takich ciągów liczbowych ? umię tylko obliczyć granice ciągu ułamkowego gdzie dziele przez najwyższą potęge a z tymi to
0
Ola:
:::rysunek::: Ile wynosi pole zakropkowanej figury?
1
taki tam:
Jesli log
2
7=a to log
2
56 = ...?
1
BaHa:
ciąg an=−2n+5 jest ciągiem arytmetycznym. Ciąg b(n) jest również ciągiem arytm. gdy: a) bn=na
2
4
Ibywaitak:
W ogóle tego nie rozumiem:
0
magda:
Prostokat o wymiarach 3cm x 7cm obracano wokol kazdego boku,a takze wokol kazdej jego osi symetrii.Ile roznych bryl otrzymano?
6
Kama:
Opisz tabelę zmienności funkcji f(x)=−2x−10. jak to się robi?
bo pierwszy raz o takim czyms slysze
0
Elaaaaa:
W urnie jest 15 kul żółtych ponumerowanych od 1 do 15 oraz 9 kul zielonych ponumerowanych od 1 do 9. Losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to kula o numerze a) parzystym
1
Michał:
Zad 1. W jednym prostokącie przekątna tworzy z krótszym bokiem kąt 60 stopni, a w drugim prostokącie przekątna tworzy z dłuższym bokiem kąt 30 stopni. Czy te prostokąty są podobne?
0
Ola:
w jakiej odległości od osi symetrii paraboli y= −(x+1)
2
+5 znajduje sie dowolny punkt o odciętej x=2
0
Marta:
Rozwiąż nierówność
27
8
(
2x+3) *
2
9
(
2x+3) >
3
4
(
x−6)
0
Elaaaaa:
Rzucamy dwukrotnie kostką oblicz prawdopodobieństwo zdarzen A suma oczek jakie wypadną w obydwu rzutach jest rowna conajmniej 4 B− iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest nieparzysty lub
0
BaHa:
dane są dwa wierzchołki kwadratu ABCD A=(−1,2), B=(1,−2). Wierzchołek C nalezy do prostej o rówananiu?:
0
magda:
Promien okregu wpisanego w trojkat rownoboczny ma 3 dlugosci.Oblicz obwod i pole tego trojkata
0
martusia2503:
mam zaćmienie i nie chce mi wyjść takie równianie:
0
beti.:
podstawą ostrosłupa jest kwadrat, mający przekątną o długości 6cm. Dwie sąsiednie ściany boczne ostrosłupa są prostopadłe do płaszczyzny podstawy, a pole każdej z nich jest równe 6
√
2
cm
2
.
2
vierka:
Witam. Poległam na zadaniu, ponieważ rozwiązanie nie zgadza się z odpowiedziami z tyłu książki.
0
ja:
dla dowolnego kąta ostrego α wyrażenie tgα + 1 −−
0
BaHa:
w trójkącie równoramiennym dł podstawy wynosi 6 a ramienia 5. Dł wysokości poprowadzonej do ramienia jest rowne
6
martuska:
suma szostego i dziesiatego wyrazu ciagu arytmetycznego jest rowna 52, a roznica kwadratu dziesiatego wyrazu i kwadratu szostego wyrazu jest rowna 624. Wyznacz pierwszy wyraz i
5
matrioszka:
10x
0
lim
x→0
= [
]
tgx
0
gdzie robię błąd albo co powinnam zrobić dalej? wynik jest 10.
3
sabina:
Dana jest funkcja y=3x+5 a) sporządź wykres tej funkcji
2
ewka:
dany jest ciag o wyrazie ogolnym a
n
=6n / n+1. wykaz ze (a
1
; a
3
− 0,5;a
5
)jest ciagiem arytmetycznym.
1
mariola4785:
Chemia; Mam jeszcze jedno zadanie z chemii. − Atomy pewnego pierwiastka zawieraja 35 elektronow i 35 protonow, niektore z tych atomow maja
2
martuska:
dane sa cztery liczby ustawione w ciag. trzy pierwsze tworza ciag geometryczny a trzy ostatnie arytmetyczny. Suma pierwszej i czwartej liczby jest rowna 35, a suma drugiej i trzeciej liczby
2
nadia:
(cos
2
x)' jak obliczyć taką pochodną? tzn co będzie brane jako złożenia?
0
Uśka:
Dwie koparki o różnej wydajności pracy przygotowują wykop pod budynek mieszkalny w ciągu 10 dni. Jeżeli połowę pracy wykona pierwsza koparka, a pozostałą część pracy wykonają obie
56
Andrzej:
Zbadaj monotoniczność funkcji
3
Karusia :
1
Ewelina:
log
3
36 − log
3
4
0
ewka:
pierwszy,siodmy i trzydziesty wyraz ciagu arytmetycznego sa rowne odpowiednio pierwszemu, drugiemu i trzeciemu wyrazowi ciagu geometrycznego. pierwszy wyraz ciagu arytmetyznego jest
0
ewka:
Dany jest ciag o wyrazie ogolnym a
n
= n
2
/n+1. Wykaz ze (a
2
,a
3
,243/64)jest ciagiem geometrycznym.
2
Pomocy!:
Rozwiąż nierówność: (x+3)(x−5)
2
>0
1
Karusia :
a) x
2
−x b) x
2
−1
2
martuska:
suma czwartego i pierwszego wyrazu ciagu geometrycznego jest rowna 48, a suma drugiego wyrazu i piatego jest rowna 24. Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciagu. Podaj wzor na ogolny wyraz
2
martuska:
Trzy liczby ktorych suma jest rowna 21 tworza ciag arytmetyczny.jezeli od pierwszej liczby odejmniemy 1, od drugiej 4 a od trzeciej 3 to otrzymanr liczby utorza ciag geometryczny.
2
martuska:
trzy liczby tworza ciag arytmetyczny. Suma tych liczb jest rowna 15. Jesli do pierwzej liczby dodamy 5, do drugiej 3 a do trzeciej 19 to otrzymamy ciag geometryczny. Wyznacz te liczby.
3
M.:
oceń na podstawie wartości wyróżnika ,ile miejsc zerowych ma funkcja kwadratowa,określona za pomocą wzoru:
37
kreolka:
Oblcz x a) log
3
81=x
1
ania:
iloraz ciągu geometrycznego (a
n
) jest równy q=
√
5
−2. wykaż, że spełniony jest warunek
a
n
−a
n
+
2
a
n
+
1
=
4
3
jagódka:
11. Krzysiek urodził się w 1995 roku. Ile różnych czterocyfrowych kodów można utworzyć, przedstawiając dowolnie cyfry jego roku urodzenia?
11
atex:
Zbadaj monotoniczność ciągu
2
Oleq:
mozecie wyliczyc takie cos?
6
sim:
Dany jest ciąg określony wzorem a
n
=3+3
2
+3
3
+...+3
n
. Oblicz pierwszy i piąty wyraz tego ciągu.
1
kreolka:
52
jagódka:
1. Na ile sposobów można ustawić w szeregu 3 chłopców i 2 dziewczynki tak, aby osoby tej samej płci nie stały obok siebie?
4
Madzia:
rozwiąż równanie x
4
−5x
3
+8x
2
−5x+1=0
8
xyz:
Witam
3
matrioszka:
ja znowu z zadaniem z granicy.
5
kreolka:
Prosze o pomoc.... Liczby(3,x,5
1
2
) tworzą ciąg arytmetyczny,oblicz x.
3
Lucyna:
1) 2
√
27
: 3
1
,
5
− (
2
5
)
−
1
2
x (
8
5
)
−
1
2
2) 6
(
2
3
) x 36
(
2
3
) − 6 x (
2
3
)
−
(
1
3
) : (
16
3
)
−
(
1
3
)
1
al:
5
b.:
Wykorzystując wzór cos2α=cos
2
α− sin
2
α określ zbiór wartości funkcji:
23
lekki:
Pochodna, mały problem z zadaniem:
1+
√
t
z=
1+
√
2t
macie jakieś pomysły?
8
kreolka:
witam serdecznie mam do zrobienia kilka zadań/ Zad 1
2
kreolka:
Oblicz sumę ciągu geometrycznego 1+2+4+8+...........+1024
5
TOmek:
:::rysunek::: Przekątne trapezu prostokątnego o podstawach długosci 4 i 9 są prostopadłe . Oblicz długość
2
Orbitum:
Witam, mam problem z tego typu zadaniem , kwestia toku myślenie. Wiem, że jak nie mam tychs amych podstaw to muszę dojść do tych samych wykładników. Chciałbym
1
am:
Granice!
8
xyz:
π
lim
n→
∞
sin
n
=
4
lim
n→
∞
(
√
2n+5
−
√
2n+3
) =
4
Lucyna:
(
3
√
2
√
2
)
2
2
rogal:
prosta pochodna
13
mikołaj:
Podstawą graniastosłupa prostego o wysokości 12 cm jest romb. Przekątne graniastosłupa mają długości 13 cm i 16 cm. Oblicz objętość graniastosłupa.
17
jagódka:
Przedstawiając liczby 1,2,3,4 tworzymy czterowyrazowe ciągi równowartościowe. Ile jest takich wyrazów?
1
ijac:
Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej k większej od 2 zachodzi równość:
2
Blah:
witam. kompletnie nie wiem jak się zabrac za to zadanie. mowa o zadaniu nr 8.
3
jagódka:
w klasie jest 13 dziewcząt i 15 chłopców. Na ile sposobów można wybrać dwuosobową delegację , w której będzie tylko jedna dziewczynka.
0
Mihau:
Znajdź punkty stałe funkcji.
17
Marta:
Logarytmy − Proszę o pomoc
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
8
pk:
Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m x
2
+ 2IxI = m
2
− 2
0
Madzia:
Rozwiąż nierówność log
5
(x−1)+log
5
(x−2)<1+
1
log
3
5
0
ania:
trzeci wyraz ciągu arytm. jest równy 2. Suma pięciu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa
2
3
sumy pięciu następnych jego wyrazów. Oblicz sumę wyrazów tego ciągu od dziesięciu
5
Karolcia:
Prosze o pomoc log5*log5 = log
2
5 czy (log5)
2
5
maaa:
wie ktoś jak obliczyć
√
3x+4
+
√
x−4
=2
√
x
?
14
M4ciek:
Funkcja kwadratowa
8
jagódka:
Na płaszczyźnie danych jest 7różnych punktów. Ile jest wszystkich odcinków, których końcami są te punkty?
0
pk:
Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m x
2
+ 2IxI = m
2
− 2
0
sabina:
W Sejmie poddano głosowaniu pewną ustawę.Głosowało 440 posłów,przy czym za ustawą padły 204 głosy więcej niż przeciw ustawie, jeżeli 5% ogółu obecnych na sali posłów wstrzymało się od
7
b.:
Naszkicuj wykres funkcji f(x) =
√
2
(sinα +cosα)
0
chiq:
W czasie t= 2 godz. przez poprzeczny przepływ przewodnika przepłynął ładunek równy 36 t. Oblicz opór przewodnika, jeżeli napięcie na jego końcach wynosiło U= 20 V.
2
jagódka:
Na ile sposobów można z talii 52 kart wybrać 4 karty w taki sposób , aby wśród wylosowanych kart były:
4
Pomoc przy wykresie:
sinx − cosx jak będzie wyglądał wykres?
0
vierka:
Witam. Poległam na zadaniu, ponieważ rozwiązanie nie zgadza się z odpowiedziami z tyłu książki.
3
Kasia:
Proszę o pomoc w zadaniu z chemii.
0
Rusty:
sin2x=2sinx
4
KM:
Dla jakiej wartości parametru m pierwiastki rzeczywiste równania −x
2
+2mx+m−2=0 spełaniają
1
1
warunek
+
=2? Czy rozwiązanie zmieni się, jeśli założymy, że pierwiastki
x
1
2
x
2
2
są różne? Jeśli tak, to podaj rozwiązanie przy dodatkowym założeniu.
2
bedek:
2
5
: 2
1
2
*(4
1
5
−1
3
40
)+1,7
1
Ewa:
f(x)=x
2/3
*e
−x
2
/3
moje obliczenia:
4
Mihau:
Jak sprawdzić czy dwie funkcje są równe? Muszą mieć tą samą dziedzinę, to wiem a co potem?
1
jagódka:
Ile jest liczb naturalnych mniejszych niż 50, które w wyniku podzielenia przez 8 dają resztę 2?
6
Kinia :
Rozwiaz równania ;
11
ijac:
Wykaż, że dla n,k ∊ ℕ ∧ n>k spełniona jest równość:
n
k+1
n
k
n+1
k+1
+
=
1
puniaa:
mam do obliczenia wspolczynnik x
5
i wyraz wolny rozwiązałam przykład tak:
2
jagódka:
4. Ile jest wszystkich liczb naturalnych których obie cyfry są mniejsze od 5.
2
jagódka:
6. ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, w których cyfra dziesiątek jest o 2 większa od cyfry jedności
10
Mihau:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć punkty stałe funkcji? O co to chodzi? Mam takie zadanie np.
4
jagódka:
10. na górę prowadzi 5 różnych dróg. Michał z Wojtkiem chcą zaplanować wycieczkę na gorę i z powrotem. Ile jest różnych możliwości wyboru trasy tak, aby z powrotem szli inną drogą niż pod
4
kolisia:
Wyznaczyć granicę funkcji przy x→
∞
lim(
√
x
2
+2
−x)
2
siwa:
przekatna prostopadloscianu o dlugosc 6 jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem α.Przekatna postawy ma długosc3 . Kat α ma miare
3
jagódka:
1. Na ile sposobów można ustawić w szeregu 3 chłopców i 2 dziewczynki tak, aby osoby tej samej płci nie stały obok siebie?
0
jagódka:
proszę pomóżcie mi
od tych zadań zależy moja ocena semestralna a jestem w klasie maturalnej
Błagam
nie mam nikogo kto mogłby mi w tym pomoc:(
10
bozenna:
4/2x−3=5 nie jestem pewna czy mogę prosić o pomoc
0
jagódka:
wytłumaczy mi ktoś tą kombinatorykę
kompletnie nic z niej nie łape:((
1
karola:
a
1
=1 a
2
=2
0
siwa:
ludzie zlitujta sie hehe prosze o podpowiedzi do zad
0
jagódka:
12. Na płaszczyźnie danych jest 7różnych punktów. Ile jest wszystkich odcinków, których końcami są te punkty?
5
Mihau:
1. Znajdź f(x), jeśli f(x+1)=x
2
−3x+2 2. Znajdź f(z), jeśli f(1/x)=x+sqrt(1+x
2
), x=/=0
0
jagódka:
9. Przedstawiając liczby 1,2,3,4 tworzymy czterowyrazowe ciągi równowartościowe. Ile jest takich wyrazów?
5
sid:
mam równanie |x+2|−|x−4| =6 umiem wyznaczyć przedziały, ale nie wiem kiedy mają by otwarte a kiedy domknięte ?
0
jagódka:
8. w klasie jest 13 dziewcząt i 15 chłopców. Na ile sposobów można wybrać dwuosobową delegację , w której będzie tylko jedna dziewczynka.
2
ania:
wyznacz dziedinę funkcji f(x)=
√
/x/−/2x−4/
0
jagódka:
7. ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, że w ich zapisie dziesiętnym występuje jedna cyfra nieparzysta i trzy parzyste. (UWAGA: zero jest liczbą parzystą)
2
Ananiasz:
Sprawdz czy podana rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna; podaj konieczne zalozenia:
tgα*(1+ctg
2
α)
a)
=ctgα
1+tg
2
α
b) sin
2
α*tg
2
α+sin
2
α=tg
2
α
0
jagódka:
5. Na ile sposobów Ala i Bartek mogą usiąść na dwóch spośród pięciu miejsc w kinie.
0
jagódka:
13. Na ile sposobów można z talii 52 kart wybrać 4 karty w taki sposób , aby wśród wylosowanych kart były:
3
Karolcia:
prosze o pomoc w zadanku: Korzystajac z definicji granicy funkcji, wykazac ze:
4
siwa:
przekatna szescianu o krawedzi 10 ma dlugosc
5
Madzia:
Rozwiąż równanie
0
nina:
podstawowymi elementami roweru są korbowód, łańcuch, tryb i tylne koło. promienie powyższych elementów wynoszą odpowiednio: 8cm, 4cm, 25 cm. turysta jadący na wycieczkę na tym rowerze
0
Onka:
dana jest funkcja f(x)=2/x i x≠0 korzystając z definicji określ monotonicznosc funkcji. Prosze o pomoc!:(
0
Madzia:
Rozwiąż nierówność sinxcosx<
1
2
13
matrioszka:
dwa zadania z granic funkcji metodą de l'Hospitala :
4
???:
może mi ktoś napisać jak policzyć ujemny log...tzn co po kolei wciskać na kalkulatorze zeby obliczyć np.
20
ania:):
Dany jest wielomian W(x)=x
3
+ax
2
−9x+b spełniajacy warunki W(−1)=−16 i W(4)=49 a) wyznacz parametry a i b
1
Madzia:
Rozwiąż równanie trygonometryczne sinx cosx cos2x cos8x=
1
4