zadanie
bet: linę żaglową dł 42m rozcięto na 3 części w ten sposób, że pierwsza byla cztery razy dłuzsza od
drugiej, która z kolei była cztery razy dłuższa od trzeciej. Jakie długości mają przecięte
liny?
25 wrz 20:24
bet:
25 wrz 20:25
Kejt:
x, y, z − długość linii żaglowych
x=4y
y=4z
x+y+z=42
rozwiąż ;>
25 wrz 20:30
bet: właśnie nie mam pojęcia jak je rozwiązac mam tylko wyniki 8m, 2m, 32m cz możesz mi pomóc?
Bardzo dawno skończyłam szkolę i jestem zielona.
25 wrz 20:37
Kejt: podstawiasz za x 4y do pozostałych:
y=4z
4y+y+z=42
tak samo robisz z "y". dasz radę?
25 wrz 20:44
Kejt: prawdę mówiąc można by to zrobić jednym równaniem:
16x; 4x; x − długości przeciętych lin
16x+4x+x=42
x=...
i liczysz odpowiednio pozostałe:
16x=...
4x=...
25 wrz 20:53
bet: nie kumam
25 wrz 21:05
Kejt: w czym dokładnie problem? postaram się wyjaśnić.
25 wrz 21:05
bet: naprowadź mnie to może zaskoczę
25 wrz 21:07
Kejt: ale na co. powiedz dokładnie..
25 wrz 21:07
sushi_ gg6397228:
masz problem z ukladem rownan, metoda podstawiania

tworzeniem rownan?/
25 wrz 21:10
bet: jak pisałam wogole nie mam pojęcia co mam wstawiac co się z czego bierze jak moglbyś mi pomóc
25 wrz 21:13
bet: mam wielki problem 25 lat temu ukończylam szkołę podst. a teraz dalej się chcę uczyc ale nic
nie kumam
25 wrz 21:15
Kejt: masz 42 metrową linę.
dzielisz ją na 3 kawałki:
x, y, z. <− to ich długości.
czyli x+y+z powinno być równe 42m.
wiesz, że pierwsza(x) jest cztery razy dłuższa od drugiej(y), więc zapisujesz to:
x=4y
wiesz także, że druga(y) jest cztery razy dłuższa od trzeciej(z), zapisujesz to:
y=4z
do tego momentu rozumiesz? czy coś wyjaśnić.
25 wrz 21:16
sushi_ gg6397228:
Kejt napisala w pierwszym poscie rownosci, rozumiesz je
25 wrz 21:17
Kejt: Sushi, poradzę sobie. jak coś będę wołać
25 wrz 21:17
bet: równości tak
25 wrz 21:24
bet: tylko nie wiem co mam wstawic za z
25 wrz 21:25
Kejt: dobra. to teraz dalej.
mamy układ równań:
x+y+z=42
x=4y
y=4z
teraz "pozbywamy" się jednej niewiadomej. "x".:
x=4y
zastępując ją "4y" (bo jak widać wyżej są sobie równe), więc będzie:
4y+y+z=42
a drugie pozostaje bez zmian, ponieważ nie mieliśmy tam "x":
y=4z
mamy więc teraz dwa równania:
4y+y+z=42
y=4z
rozumiesz?
25 wrz 21:28
Kejt: teraz można to pierwsze równanie uprościć:
4y+y+z=42
5y+z=42
mamy więc:
5y+z=42
y=4z
teraz pozbywamy się "y" tak jak wcześniej "x":
y=4z
wrzucamy do drugiego równania:
5*4z +z=42
mamy:
20z+z=42
21z=42
z=2
jakbyś czegoś nie rozumiała to pytaj, postaram się pomóc.
25 wrz 21:34
bet: x+y+z=42
x=4y
y=4z
4y+y+z=42
x=4y
y=4z
5y+z=42
x=4y
y=4z
5*4z+z=42
x=4y
y=4z
20z+z=42
x=4y
y=4z
21z=42 /21
x=4y
y=4z
z=2
x=4y
y=4*2
z=2
x=4y
y=8
z=2
x=4*8
y=8
z=2
x=32
y=8 czy jest dobrze?
25 wrz 22:39
bet: hello! odpiszcie czy zrobiłam te zad. dobrze
25 wrz 22:50
sushi_ gg6397228: tak
25 wrz 22:51
sushi_ gg6397228: zawsze trzeba sprawdzic po wyliczeniu
2+8+32= 42
32=4*8 x=4*y
8=4*2 y= 4*z
25 wrz 22:52
think: bet a wyszło Ci jakoś inaczej niż w odpowiedziach, że masz wątpliwości ?
25 wrz 22:53
bet: Dzięki wielkie za pomoc.
25 wrz 22:56
Gustlik: Bet, masz dobrze, tylko po co przepisujesz 20 razy te same równania? Można prosciej:
Dokończę za Kejt:
x=4y
y=4z → x=4*4z=16z
x+y+z=42
Mamy:
16z+4z+z=42
21z=42 /:21
z=2
x=16z=32
y=4z=8
z=2
Długości wynoszą: 32 m, 8 m, 2 m. I nie potrzeba żadnych układów rownań − robi się proste
równanko z JEDNĄ niewiadomą. A jak widzę to przepisywanie 20 razy jednego równania, to mnie
trzęsie... Robota głupiego. Echh, nauczyciele − idźcie wy na korki z matmy do kogos mądrego, a
nie utrudniajcie uczniom życia.
25 wrz 23:37
bet: Dzięki Gustlik
27 wrz 19:53
Beata: Beata: Beata: Pomocy! Czy ktoś pomoże mi z zadaniami z fizyki? 1) Jaką drogę przebędzie
samochód jadący z prędkością v= 100km/h w ciągu czasu t= 0,75 s? Podany czas jest czasem
reakcji kierowcy. 2) Z jaka prędkością (w km/h )porusza się człowiek, który w ciągu10minut
przebył odcinek drogi równy 600m? 3)Korzystając z zasady zachowania energii oblicz prędkość
końcową ciała spadającego z wysokości h=2. Bardzo będę wdzięczna jeżeli mi ktoś pomoże
13 lis 22:05
Bettinka: jeżeli średnia arytmetyczna √2 i b jest równa √3, to ile jest równe b? pomóżcie proszę
12 gru 15:38