funkcje
Mihau: 1. Znajdź f(x), jeśli f(x+1)=x2−3x+2
2. Znajdź f(z), jeśli f(1/x)=x+sqrt(1+x2), x=/=0
3. Znajdź f(x), jeśli f(x/x+1)=x2
4. Znajdź f(z), jeśli f(x+1/x)=x2+1/x2 , gdy |x|>=2
11 gru 15:02
Godzio:
f(x + 1) = (x + 1)2 − 2x − 3x + 1 = (x + 1)2 − 5(x + 1) + 6 ⇒ f(x) = x2 − 5x + 6
11 gru 15:06
Godzio:
spróbuj analogicznie inne przykłady
11 gru 15:08
Mihau: mógłbyś jeszcze drugi rozwiązać? bo jakos nie ogarniam jeszcze.
11 gru 16:12
Mihau: podbijam
11 gru 19:24
Godzio:
| | x2 − 1 − x2 | | 1 | |
x + √1 + x2 = |
| = − |
| = |
| | x − √1 + x2 | | x − √1 + x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| * |
| ⇒ f(x) = −x * |
| |
| | x | | 1 − √1x + 1 | | 1 − √x + 1 | |
Tu trzeba kombinować żeby dojść do danej postaci
11 gru 19:36