| π | π | π | π | |||||
sinx − cosx = sinx − sin( | − x) = 2sin(x − | )cos | = √2sin(x − | ) | ||||
| 2 | 4 | 4 | 4 |
| π | ||
√2 rozciąga ten wykres do zakresu <−√2, √2> natomiast w argumencie − | przesuwa nam | |
| 4 |
| π | ||
zwykłą sinusoidę o | w prawo. | |
| 4 |
| π | x+π2−x | x −π2+x | ||||
sinx− sin( | −x)=2*cos | *sin | =
| |||
| 2 | 2 | 2 |
| π | π | √2 | π | |||||
=2cos | *sin(x− | )=2* | *sin(x − | )
| ||||
| 4 | 4 | 2 | 4 |
| π | ||
f(x)= √2*sin(x − | )
| |
| 4 |
| π | ||
i sinusoida przesunięta w prawo o | ||
| 4 |