lista pytań, proszę o pomoc
jagódka: 1. Na ile sposobów można ustawić w szeregu 3 chłopców i 2 dziewczynki tak, aby osoby tej samej
płci nie stały obok siebie?
2. Wybieramy liczbę a ze zbioru A={2,3,4,5}oraz liczbę b ze zbioru B={1,4}. Ile jest takich par
(a,b), że iloczyn a*b jest liczbą nieparzystą.
3. Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które są podzielne przez 6 lub przez 10.
4. Ile jest wszystkich liczb naturalnych których obie cyfry są mniejsze od 5.
5. Na ile sposobów Ala i Bartek mogą usiąść na dwóch spośród pięciu miejsc w kinie.
6. ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, w których cyfra dziesiątek jest o 2 większa od
cyfry jedności
7. ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, że w ich zapisie dziesiętnym występuje
jedna cyfra nieparzysta i trzy parzyste. (UWAGA: zero jest liczbą parzystą)
8. w klasie jest 13 dziewcząt i 15 chłopców. Na ile sposobów można wybrać dwuosobową delegację
, w której będzie tylko jedna dziewczynka.
9. Przedstawiając liczby 1,2,3,4 tworzymy czterowyrazowe ciągi równowartościowe. Ile jest
takich wyrazów?
10. na górę prowadzi 5 różnych dróg. Michał z Wojtkiem chcą zaplanować wycieczkę na gorę i z
powrotem. Ile jest różnych możliwości wyboru trasy tak, aby z powrotem szli inną drogą niż pod
górę.
11. Krzysiek urodził się w 1995 roku. Ile różnych czterocyfrowych kodów można utworzyć,
przedstawiając dowolnie cyfry jego roku urodzenia?
12. Na płaszczyźnie danych jest 7różnych punktów. Ile jest wszystkich odcinków, których końcami
są te punkty?
13. Na ile sposobów można z talii 52 kart wybrać 4 karty w taki sposób , aby wśród wylosowanych
kart były:
a) jeden pik i dwa trefle
b) co najmniej jeden kier
14. Do kina wybrało się 7 znajomych: trzy dziewczyny i czterech chłopców, wśród nich Kasia i
Tomek. Mają bilety na kolejne miejsca znajdujące się w jednym rzędzie. Na ile sposobów mogą
zająć te miejsca, jeżeli:
a) Kasia i Tomek mają siedzieć obok siebie
b) między dowolnymi dwoma chłopakami ma siedzieć jedna dziewczyna
15. Ile jest liczb naturalnych mniejszych niż 50, które w wyniku podzielenia przez 8 dają
resztę 2?
11 gru 22:00
Eta:
Omg

Narazie idę coś zjeść
11 gru 22:07
jagódka: życzę smacznego
11 gru 22:11
leee:
1. 3!*2!=12
2. musisz sie zastanowic jakie liczby po pomnozeniu maja wynik nieparzysty czyli tylko
parzysta*nieparzysta i nieparzysta *nieparzysta jest ich 6
11 gru 22:15
leee:
3.liczba jest podzielna przez 6 gdy suma cyfr jest podzielna przez 3 i 2
takich liczb dwucyfrowych jest {2*6},{3*6},...,{6*16} czyli 15
a przez 10 to chyba proste bo jest ich 9
11 gru 22:22
jagódka: wiesz proste jest bo to rozumiesz!
11 gru 22:25
dziuba: powodzenia. na część zadań już dostałaś odpowiedzi..
11 gru 22:26
leee: 4.na miejscu dziesiatek mozesz ustawic 4 cyfry {1,2,3,4} a na miejscu jednosci 5 {0,1,2,3,4}
4*5=20 takich liczb jest 20
11 gru 22:28
jagódka: tak
11 gru 22:28
leee: ktorego zadania w ogole nie kumasz? bo to sa proste zadania male cyfry wychodza mozna na
chlopski rozum dpjsc do tego
11 gru 22:29
jagódka: powien ci tak bardzo szczerze ja generalnie dlamnie cala kombinatoryka to czarna magia, nie
byłam naet na jedej lekcji z niej bo jestem w trakcie przechodzenia rekonwalescencji po
wypadku. a ta karte pracy dostałam og nauczyciela i moja siostra ma ja zaniesc na pon.do tej
pory nie miałam wiekszych problemow z mamematyka. dlatego prosze o pomoc
11 gru 22:35
leee: ok czyli jedziemy dalej
11 gru 22:36
leee:
5. wariacje bez powtorzen
V25= 5!(5−2)! =20 chyba tak
11 gru 22:43
jagódka: dziękuje za wyrozumiałość..
11 gru 22:43
leee: 6. 8*9=72 bo samych liczb dwucyfrowych w ktorych cyfra dzisiatek jest wieksza od cyfry jednosci
o 2 jest 8 {20},{31},...,{97) i jest 9 setek
11 gru 22:47
leee:
8.Kombinacje
C
113*C
115=13*15=195 chyba tak
11 gru 22:58
jagódka: a co z 7

11 gru 23:05
leee: nie jestem pewien ale chyba 4*3*5*5*5=1500 ale nie umiem ci tego wyjasnic
11 gru 23:08
jagódka: mowimy o 7

niczymsie nie przejmuj

jai tak jestem niezmiernie wdzieczna za chęci i pomoc
11 gru 23:10
leee:
10. wchodza jedna moga zejsc na 4 sposoby i tak 5 razy bo jest 5 drog czyli 5*4=20
11 gru 23:12
jagódka: powiedz mi tylko tego co nie umiesz mi wyjasnic to jest 7 czy 9
11 gru 23:16
Eta:
zad 3/ poprawiam:
podzielne przez 6 : 12, 18,24, 30 ,......., 60 ...., 90 ...... , 96
jest ich 15 −−cie
podzielne przez 10: 10,20 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90
jest ich 9
musimy odjąć te, które się dwa razy powtórzyły: 30,60,90
czyli 3−y takie liczby
razem liczb spełniajacych warunki zad. jest: 15+9 −3= 21
P.S. za moment przejrzę rozwiązania pozostałych
11 gru 23:16
jagódka: super bardzo dziękuję

dzieki wam napewno zalicze
11 gru 23:17
Godzio:
Co do 7,
1000a + 100b + 10c + d
a ∊ {2,4,6,8} b ∊ {0,2,4,6,8} c ∊ {0,2,4,6,8} d ∊ {1,3,5,7,9} ⇒ przestawianie takich sposbów
gdy pierwsza jest liczba parzysta jest 4 * 5 * 5 * 5 * 3 (4 sposoby pierwsza 5 sposobów druga
trzecia i czwarta i razy 3 bo liczba nie parzysta może stać na drugim trzecim lub czwartym
miejscu)
Jeśli pierwsza jest nieparzysta to tych sposobów mamy: 5 * 5 * 5 *5
Odp: 4 * 5 * 5 * 5 * 3 + 5 * 5 * 5 * 5 = 53(12 + 5) = 53 * 17 = 2125
11 gru 23:19
leee: aaa tak bo ja zrozumielem ze "lub" to osobno przez 6 i 10
11 gru 23:19
Eta:
zad2/ od kiedy to?
lee " parzysta*nieparzysta= nieparzysta"


?
lioczyn liczb a*b −−− jest nieparzysty <=> gdy obydwie liczby są nieparzyste

zatem są tylko dwie takie pary (a,b)
(3,1) , (5,1) −−−−−− to widać gołym okiem !
2*1=
2 pary
11 gru 23:23
jagódka: zazdroszcze wam tej wiedzy
11 gru 23:25
Oleq: Ja też
11 gru 23:25
Oleq: Eta pewnie w pamieci całki liczy
11 gru 23:25
Godzio:
Dobra trzeba powymiatać szybko te zadania bo zaraz pozasypiamy
11 gru 23:27
jagódka: nie chce was nadwyrezac... moze kladzcie sie lulac
11 gru 23:29
Oleq: Na ile sposobów można ustawić w szeregu 3 chłopców i 2 dziewczynki tak, aby osoby tej samej
płci nie stały obok siebie? Według mnie nie da się wcale

no bo przeciez CCCBB to stoją
kolo siebie

CB
11 gru 23:30
Godzio: Lecę od końca:
15.
To można za pomocą ciągu albo wypisać bo nie ma sensu tu liczyć skoro szybko wyjdzie,
Licz która przy dzieleniu przez 8 daje resztę 2 to: n = 8k + 2
n1 = 2
n2 = 10
n3 = 18
n4 = 26
n5 = 34
n6 = 42
Odp: 6
11 gru 23:31
jagódka: a CBCBC
11 gru 23:32
Oleq: To tym bardziej

ale mi chodzi o to że w każdym przypadku 3!*2! przynajmniej jeden chłopak
będzie stał kolo dziewczyny
11 gru 23:34
Godzio:
14.
a)
K T − − − − − 1
− K T − − − − 2
− − K T − − − 3
− − − K T − − 4
− − − − K T − 5
− − − − − K T 6
Kasia z Tomkiem mogą usiąść na 2! * 6 sposobów a reszta grupy na 5! sposobów więc łącznie:
2! * 5 * 5! = 1200 sposobów
b) C D C D C D C −− jedyna możliwość ustawienia, chłopcy mogą się zmieniać na 4! sposobów a
dziewczyny na 3! sposobów łącznie:
4! * 3! = 144 sposobów
11 gru 23:35
jagódka: NO I TAK MA STAĆ BO MAJ NIE STAĆ OBOK TEJ SAMEJ PŁCI
11 gru 23:37
11 gru 23:37
jagódka: ZRESZTA WA WOGOOE SIE NIE WTRĄCAM.. NIE MAM O TYM POJECIA WIEC CO JA DYSKUTUJE
11 gru 23:37
Oleq: aha dobrze że krzyczysz źle przeczytałem ptyanie
11 gru 23:39
Eta:

N −−− {1,3,5,7,9}
P −−− {0,2,4,6,8}
pamiętamy,że liczba czterocyfrowa nie może zaczynać się
zerem
1 / 5*5*5*5= 5* 5
3
2/ 4*5*5*5 =4* 5
3
3/ 4*5*5*5= 4* 5
3
4/ 4*5*5*5= 4* 5
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−
r−m : (5+3*4)*5
3=
17*53 = .....
wynik, taki jaiki podał
Godzio
11 gru 23:39
Godzio:
To radzę sprawdzić bo nie jestem w 100% pewien
12.
Każdy można połączyć z każdym tyle że następny będzie miał zawsze o jedną parę mniej:
11 gru 23:40
Godzio: 11.
Stosuje permutacje z powtórzeniami:
11 gru 23:41
Godzio:
10.
Najpierw wybierają drogę na 5 sposobów, a z powrotem mogą wybrać na 4 sposoby czyli:
5 * 4 = 20
11 gru 23:43
Eta:
zad 11/
permutacje z powtórzeniami dwu dziewiątek
| | 4! | | 2!*3*4 | |
zatem |
| = |
| = 12 takich kodów czterocyfrowych
|
| | 2! | | 2! | |
np: 1995 , 1959, 1599
5991, 5919, 5199
9951 , 9915 , 9591 9519, 9159, 9195
11 gru 23:49
Eta:
11 gru 23:50
jagódka: CHCEM WAM WSZYSTKIM BARDZO GORĄCO PODZIĘKOWAĆ

NAWET NIE WIECIE ILE TE POMOC DLA MNIE ZNACZY

DZIEKUJĘ KAŻDEMU KTO CHOĆ W NAJMNIEJSZYM STOPNIU PRCZYCZYNIŁ SIE DO ROZWIAZANIA MOJEJ PRACY.
eTO DLA CIEBIE NALEŻĄSIE POKŁONY

KOCHANA JESTEŚ NIESAMOWITA

BARDZO BARDZO BARDZO WAM
DZIĘKUJUĘ
11 gru 23:57
jagódka: ETO POWIEDZ MI JESCZE CZY POZOSTAŁE CWICZENIA SA ROZWIAZANE OK

? ABSOLUTNIE NIE CHCE URAZIC
INNYCH.. WIERZE W WASZ TALENT
11 gru 23:59
Eta:
zad.6/
cyfry setek na 9 sposobów ( bo bez zera)
jezeli cyfra dziesiątek jest o 2 większa od cyfry jedności , to mamy:
2, 0 3,1 4,2 5,3 6,4 7,5 8,6 9,7
czyli osiem cyfr na miejscu dziesiatek i osiem cyfr na miejscu jedności
zatem jest ich: 9*8*8= .........
pozostałe zad. są poprawnie rozwiązane
Pozdrawiam, życzę dużo zdrowia, bo zdrowie ważniejsze od cyferek
12 gru 00:14
jagódka: DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ
12 gru 00:14
jagódka: BARDZO CI DZIĘKUJĘ

JESTEŚ WSPANIAŁA OSOBĄ BO CHOĆ CIE NIE ZMAM OSOBIŚCI TO POTRAFISZ CALKIEM
OBCEJ OSOBIE DAĆ SILE I ENERGIE

DZIĘKUJĘ! ŻYCZE SZCZESCIA KAZDRGO KOLEJEGO DNIA
12 gru 00:16
jagódka: ŚPIJCIE DOBRZE
12 gru 00:17
Eta:
12 gru 00:20