rozwiaz rownanie .
Johnson: Rozwiąż rownanie wiedzac ze liczba a jest jednym z jego rozwiazan.
c) 4x
3−49x
2+60x−12=0, a=0,25 /// odpowiedz do zadania to x=6−2
√6 lub x=6+2
√6
Nie moge sie z tym uporac. Może mi ktoś pomoc. Chyba moja metoda jest zła.
(4x
3−49x
2+60x−12) : (x−0,25)
podzielilem to w ten sposob, dzielenie bez reszty czyli wg tw bezout wszystko ok.
wychodzi że:
(4x
2−48x+48)(x−0,25)
(x
2−12x+12)*4*(x−0,25)
(4x−1)(x
2−12+12)
a=1,b= −12, c=12
Δ=144 −4*1*12=144−48=96
jesli do tej pory robilem wszystko dobrze (w co wątpie) jak to dalej pociagnac i przedstawic w
postaci iloczynowej :S
Jeśli moge prosić niech ktos mi pokaze jak to rozwiazac poprawnie jak zrobilem to źle