problem
TOmek:

Przekątne trapezu prostokątnego o podstawach długosci 4 i 9 są prostopadłe . Oblicz długość
krótszego ramienia.
−−−−−−−−−−−−
Help ...
11 gru 19:44
TOmek: |ADC|=90−α
|DAB|=90−β
α+β=90
α=90−β
β=90−α
|ADC|=90−(90−β)
ADC=β
|DAB|=90−(90−α)
|DAB|=α
wpadłem na takie coś
11 gru 19:54
TOmek: nie, źle to zrobiłe m.....
11 gru 19:56
Godzio:
| | 3 | |
z = √xy = √x * 94x = |
| x |
| | 2 | |
z
2 + y
2 = 9
2
| | 3 | | 12√13 | | 18√13 | |
z = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 13 | | 13 | |
h
2 = z
2 + x
2
h
2 = 36
h = 6
11 gru 19:56
Godzio: Można to trochę skrócić stosując podobieństwo ale nie chce mi się myśleć
11 gru 19:57
TOmek: danke xD
11 gru 22:59
majc: mam pytanie... czy te katy w trapezie prostokatnym zawsze sa rowne alfa=alfa, beta= beta? tak
jak na obrazku?
24 kwi 12:55
Ajtek: Tak.
24 kwi 12:55
majc: nie, sory. juz widze, ze nie ... tylko jak sa prostopadle
24 kwi 12:57
majc: serio

? w kazdym prostokatnym
24 kwi 12:57
Godzio: Nie tylko w prostokątnym, tak jest w każdym trapezie. Narysuj i zobacz
24 kwi 12:59
Ajtek: Cześć
Godzio 
.
24 kwi 13:01
majc: nie widze tego
24 kwi 13:10
Ajtek:
Zerknij tutaj:
3013, kąty naprzemianległe.
24 kwi 13:13
Godzio:
Witam
24 kwi 13:14
majc: ooo, super

juz widze

dziekuje slicznie
24 kwi 13:16
Eta:
@lol nie masz co robić? ..... idź umyj nogi !
6 lut 21:25
lol:

γ
13 lut 18:38
ddd: Zauważyć, że |ABD| = |DAC|.
| | h | | 4 | |
Wtedy tg|ABD| = |
| = |
| . |
| | 9 | | h | |
Stąd h = 6.
23 gru 21:26